Megszüntette egri telephelyét a Béres Rt. tulajdonában lévő Bellis Gyógyszer-kereskedelmi Rt. Az egri telephelyen a Béres Befektetési Rt. 40 millió forintos beruházással gyógyszergyártó részleget alakított ki, ahol állatgyógyászati termékeket, illetve kenőcsöket készítenek - tudtuk meg Major Ferenc vezérigazgatótól. Ez némi létszámcsökkentéssel is járt, a társaság negyven dolgozótól vált meg. Az átszervezés a Béres Befektetési Rt. ingatlangazdálkodását is érintette, ugyanis a Bellisből kivált két társaság, a Béres Egri Ingatlanhasznosító Kft. és a Béres Miskolci Ingatlanhasznosító Kft. Az rt. az ingatlanok kezelésére külön portfóliót alakított ki, mely racionálisabb ingatlangazdálkodást tesz lehetővé.

A volt Szolnok, Heves és Borsod megyei gyógyszertári központok jogutódjainak privatizációjával létrejött Bellis Rt. a kelet-magyarországi régióban vezető pozíciót ért el, de a cég igyekszik növelni részesedését a budapesti és Pest megyei piacon is.

A patikákba szállító gyógyszer-nagykereskedő cégek között a Hungaropharma és Phoenix Pharma vív fej fej melletti küzdelmet az első helyért, őket követi a Medimpex, a Bellis és a Humantrade.

A Bellis a jövőben is csak a patikákba kíván gyógyszert szállítani. Ennek egyik oka, hogy a kórházaknak szállító nagykereskedők más termékkörrel bírnak. Visszatartó erő az is, hogy a kórházak nem számítanak megbízható fizetőnek.

A vezérigazgató elmondta, az, hogy a tavalyi 25 milliárd forintos árbevételét mennyivel tudja növelni a cég, függ attól is, hogy a budapesti piacon milyen pozíciókat tud elérni, illetve az idén mekkora mértékű gyógyszeráremelés lesz.

A gyógyszer-nagykereskedelmi piac helyzetét alapvetően befolyásolhatja az is, hogy a Gazdasági Versenyhivatal milyen döntést hoz a Hungaropharma privatizációjával kapcsolatban. Mint ismeretes, a nyertes konzorcium egyik tagja a Béres Befektetési Rt., s a GVH határozatának június második feléig meg kell születnie.

Hargitai Éva