Csődöt jelentett a német Herlitz papír- és irodaszergyártó cég, a csődeljárásra vonatkozó kérelem tegnap érkezett meg a berlin-charlottenburgi bírósághoz. A cégnél háromezer munkahely került veszélybe. A Herlitz megmentéséért folytatott tárgyalások kedden futottak zátonyra. A csőd oka Berlin és Brandenburg tartomány vitája a bankokkal a kezességvállalásról. A bankok - melyek többségi tulajdonosai a vállalatnak - 20 millió eurós kezességvállalást követeltek. Ez lett volna a feltétele 30 millió eurós új hitel nyújtásának. A bankok tájékoztatása szerint azonban Berlin és Brandenburg csak 9 millió euróra vállalt volna garanciát.

A kelet-európai terjeszkedés első állomásaként a Herlitz 1992-ben alapított céget Magyarországon. A Herlitz Hungária Kft. kezdetben néhány főt foglalkoztatott, ma százat, éves forgalma 2,5 milliárd forint.

Az anyavállalat választékából mintegy négyezer terméket - író-, iroda- és iskolaszert, számítástechnikai kiegészítő és kellékanyagokat - forgalmaz. Az ország több vidéki városában nagykereskedelmi partnerei által franchise-rendszerben működtetett C+C áruházak is találhatók. Az anyavállalat csődjével kapcsolatban kerestük a Herlitz Kft. ügyvezető igazgatóját, ám nem volt elérhető. (VG)