Azt követően, hogy a román szenátus a múlt héten jogszerűnek ítélte, hogy a Danubius leányvállalata, a Salina Invest Rt. megvásárolta a szovátai fürdővállalat 82,17 százalékát, megkezdődött a már birtokba vett Hotel Sovata felújítási terveinek elkészítése. Betegh Sándor, a Danubius vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy a társaság négy szállodát és közel egy tucat kisebb villát vásárolt meg.

Ezek közül egyelőre a jelenleg is üzemelő Hotel Sovatát és az üresen álló, 120 szobás Hotel Fagettet tudták birtokba venni. A többi hotelben és villában még bérlők vannak, akiknek ugyan lejárt a szerződésük, de az ingatlanokat nem kívánják átadni a tulajdonosnak. Ezért a Salina Invest bíróságon kívánja érvényesíttetni a jogait. A mostani nehézségek ellenére hosszú távon jó üzlet lesz a szállodák megvásárlása, hiszen a fürdőhely gyógyvize elismert, és a közelben van olyan sóbánya, amely légzőszervi betegségek gyógyítására alkalmas, illetve egy sóstó is található a környéken, amelynek gyógyhatása hasonló, mint az izraeli Holt-tengeré.

A privatizációs szerződés szerint a Salina Investnek két éven belül ötmillió dollárt kell a szállodákra fordítania, amelyet a magyar tulajdonban lévő cég tulajdonosai alaptőke-emeléssel hajtanak végre. A tervek szerint a Hotel Sovata háromcsillagos besorolású szálloda lesz, és a felújítás során korszerűsítik a jelenleg nem üzemelő gyógyászati részleget is. A tervek szerint a munkákat az idén ősszel megkezdik, és 2003 májusára szeretnék befejezni. Betegh Sándor elmondta: a hotel kihasználtsága 2002-ben az első hónapokban 40 százalék körüli volt, ám a vendégek többsége a helyi betegbiztosító által küldött páciens volt.

A Danubiusnál úgy látják, hogy mind Romániában, mind Magyarországon lesz érdeklődés a gyógyhely szolgáltatásai iránt. Emellett Betegh Sándor számít arra, hogy sok olyan német és osztrák vendégük is lesz, akik arról a környékről származnak.

Lázár Ildikó