Tegnap a visegrádi országok védelmi miniszterei megállapodtak hadseregeik Mi-24-es helikoptereinek közös felújításáról. Az együttműködésből - amelynek részleteit később dolgozzák ki - viszonylag nagy falat juthat az érintett orosz légi járművek javításában és karbantartásában komoly hagyományokkal bíró Dunai Repülőgépgyárnak. (A társaság elődje, a Pestvidéki Gépgyár tartotta karban 1975 óta a Mi típusú helikoptereket.) A 35 évre szóló élettartam-hoszszabbítás feladatainak ütemezését és megosztását is rögzítő kormányközi megállapodásokat várhatóan május végén írják alá az érintett álamok (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) védelmi miniszterei - számol be a SITA szlovák hírügynökség.

Az együttműködés előkészítése - mint arról beszámoltunk - ez év januárjában, Budapesten indult, s mintegy 150-200 helikopterre vonatkozik. Értéke akkor lesz felbecsülhető, ha majd döntenek a gépek konkrét felszereléséről. A felújítás eredményeként a légi járművek megfelelnek majd a NATO követelményeinek, e célból többek között korszerű fedélzeti elektronikával látják el azokat. Jozef Stank szlovák honvédelmi miniszter közölte, hogy a felújított helikoptereket mind a négy ország hadserege használja majd, a projekt révén pedig országa egy újabb lépést tett a NATO-ba történő integrálódás útján. Szerinte a visegrádi országok sikeres hadiipari együttműködése esetén az ipar más területein is indulhatnak kísérleti kooperációk.

A vezetői többségi tulajdonú Dunai Repülőgépgyár Rt. társaság (amelynek kisebbségi része a dolgozóké, de az államnak is van egy aranyrészvénye) stratégiai partnert keres. A repülőgépgyár tavalyi árbevétele mintegy kétmilliárd forint volt, ennek fele exportból származott. A társaság az idén csökkenő belföldi megrendelésekre számít.

B. Horváth Lilla