A közlekedési és vízügyi miniszter elfogadta a MÁV Rt. idei üzleti tervét. A vasúttársaság vesztesége 2002-ben nem haladhatja meg a 28,9 milliárd forintot. Az átlagkereset 10,5 százalékkal nőhet. Az idén a cégnek 163 millió utast, illetve 44,2 millió tonna árut kell elszállítania.

A társaság idei költségtervében 240,933 milliárd forint szerepel, amiből 103 milliárd az anyagjellegű ráfordítás, 107,5 milliárd a személyi költség. A bevételi terv 212,033 milliárd forint, ebből 28,4 milliárd a személyszállítási menetdíjbevétel. Az áruszállításból pedig 80 milliárd forintnak kell befolynia. Ehhez járul a közel 18 milliárd forintnyi vagyonhasznosítási, pénzügyi bevétel. A bevételi oldalon hiányzó 86 milliárd forintot döntően a személyszállításhoz kapcsolódó állami árkiegészítés, illetve termelési ártámogatás fedezi. A fennmaradó hiány a kormány kezességvállalása mellett felvett hitelekkel pótolható. Ugyancsak az állam szerepvállalása mellett - részben az EU támogatásával - valósulnak meg a fejlesztések, köztük a járműbeszerzések, a pályafelújítások, a gázolajtárolók korszerűsítése.

Az idei év fontos feladata, hogy a MÁV felkészüljön az uniós csatlakozásra. Ezért a jelenlegi szakszolgálatokra épülő szervezetet felváltja az üzletágak szerinti vállalati struktúra és gazdálkodás. Az átalakulási folyamatban már tavaly is önálló mérleget készített a pályavasúti szervezet. Az idei évtől pedig az áruszállítási üzletág gazdálkodik önállóan a társaságon belül, s megkezdte munkáját a pályakapacitásokat elosztó és pályahasználati díjakat megállapító szervezeti egység. (HÉ)

Munkatársunktól