Tavaly decemberben Vlagyimir Putyin orosz elnök 4,4 milliárd dollárban határozta meg országa teljes 2000. évi fegyverkivitelét. Az ezt megelőző legutolsó jó éve 1996 volt az oroszoknak, 3,6 milliárd dollárral. Bár a hadiipar kereskedelmének értéke nem nyilvános Oroszországban, a helyi sajtó az elnökéhez hasonló, 3,7 milliárd dollárról vélt tudni 2000-re. Ekkor Oroszország például Kínának szállított nagyobb tételben: többek között tíz Su-30MKK és nyolc Su-27UBK harci repülőgépet, továbbá egy Project 965 rombolót. Közben Görögországnak is eladott egy Zubr katonai légpárnás hajót.

A folyó év is ígéretesnek mutatkozik, az eddigi bejelentések szerint a Roszoboronexporttól független exportőröknek már további kétmilliárd dollárnyi rendelésállományuk van. Közülük is kiemelendő a MiG repülőgépgyár, amely tavaly az előző évi tízszeresére, vagyis egymilliárd dollárosra növelte eladásait.

A világpiac vezetője 2000-ben egyébként az USA volt 14,2 milliárd dolláros kivitellel, utána Nagy-Britannia következett 5,1 milliárddal. A Szovjetunió felbomlása óta az orosz fegyverkivitel 2,5-3,5 milliárd között mozgott. Az elmúlt két év sikerei alapján jó esélye van arra, hogy a világranglistán évek óta elfoglalt 4. helyéről eggyel előbbre lépjen, megelőzve Franciaországot, amely 2000-ben 2,38 milliárd értékben szállított fegyvert külföldre.

A hat vezető orosz fegyverexportőr közül a korábbi Rosz-vooruzsenyije monopolcég helyét átvett Roszoboronexport a legerősebb, tavalyi eladásai 3,3 milliárd dollárt tettek ki. A Roszvooruzsenyije 2000 őszén egyesült a Promexporttal.

A "kicsik" közül az Antej konszern a legjelentősebb, amely tavaly (a Vedomosztyinak név nélkül nyilatkozó forrás szerint) 138 millió dollár értékben exportált, míg 2000-ben még 393 millióért. Mögötte a tulai tervezőiroda (KBP) áll 107 millió dolláros múlt évi exporttal. A MiG, amely tavaly 97 milliós értékről számolt be, és Bangladesnek, Jemennek és Eritreának adott el MiG-29-es harci repülőket, mint említettük, egyúttal egymilliárdos rendelésállományról is hírt adott. Jelentős még a Kolomna Gépépítő Tervezőiroda (KBM) a tavalyi 32 milliójával, továbbá a Reutov Tudományos Termelőszövetség (NPO) 31 millióval.

VG-összeállítás