Történetének legrosszabb éve után mérsékelt növekedés indult el a processzorgyártásban - véli a Frost & Sullivan piackutató most megjelent jelentésében. A folyamat legfrissebb jeleként a német Infineon a vártnál kisebb második negyedéves veszteséget könyvelt el. Három hónap alatt a memóriaprocesszorok legjelentősebb európai gyártója 108 millió euró adózás utáni veszteséget könyvelt el, ami továbbra is elmarad az egy évvel korábbi 10 millió euró nyereségtől, de jóval felülmúlja a 300 milliós deficitvárakozásokat - adja hírül a Financial Times. A cég saját előrejelzése szerint a piac továbbra is bizonytalan marad, de a keresletnövekedésnek már vannak látható jelei.

Az iparág növekedésének megindulását a Frost & Sullivan szerint az tette lehetővé, hogy a piaci szereplők fontos szövetségeket kötöttek egymással. Az amerikai Motorola, a holland Royal Philips Electronics és a szingapúri ST Microelectronics nemrég jelentette be kutatás-fejlesztési központjának megalapítását Franciaországban. A három társaság 2005-ig összesen 1,4 milliárd dollárt fektet be a még kisebb, intelligensebb és olcsóbb mikrocsipek gyártásának reményében. Ez az első alkalom, amikor egy amerikai processzorgyártó ilyen céllal európai céggel fog össze.

A szövetség várhatóan jelentősen gyorsítani fogja az iparágon belül folyó fejlesztéseket, és hasonló kezdeményezéseket indíthat el világszerte. Megalakítása jól jelzi a szektor változásait is. Az elmúlt évben a minden korábbinál öldöklőbb verseny jellemezte a piacot, a minden szereplő működését megnehezítő hatalmas árverseny után azonban most más üzleti stratégiák is előtérbe kerülnek.

A kereslet felélesztése érdekében a cégeknek egymástól jól elkülöníthető, egyedi termékeket kell gyártaniuk, ez viszont komoly k+f befektetéseket igényel. A Motorola a szövetség létrehozása után kutatás-fejlesztési költségeit jelentősen vissza tudja fogni, amire szüksége is van, hiszen előrejelzések szerint a világpiac a következő két-három évben még nem éri el újra az 1993-95 közötti rekordforgalmat.

A félvezetők gyártásának költsége a technológiai fejlődési lépcsőkkel együtt folyamatosan emelkedik. Ma közel 3 milliárd dolláros kiadást jelent egy modern üzem felépítése, ezt a befektetést pedig a bizonytalan piaci körülmények között nem sok cég kockáztatja meg. A Frost & Sullivan becslése szerint ezért a technológiai fejlődést széles körű konszolidáció fogja kísérni. A legérzékenyebb kérdésekben a szektor képviselői máris összefogtak a processzorárak emelkedése érdekében. A Samsung Electronics, a Micron és a Hynix termelésének összehangolására és befektetéseik együttes visszafogására eddig nem volt példa.

VG-Összeállítás