A trösztellenes perben javasolt intézkedések veszélyeztetnék a Microsoft technológiai és üzleti modelljének működését, és jelentős hatással lennének 300 milliárd dolláros piaci tőkeértékére - állította Bill Gates, a világ első számú szoftveróriásának elnöke, aki a cége ellen folyó perben először tett személyesen tanúvallomást. A Microsoft-alapító vallomása ismét fordulópontot jelenthet a négy éve folyó ügyben - véli a Reuters.

A bíróság egyszer már meghallgatott egy videóra felvett Gates-vallomást 1998-ban, az akkori bíró azonban többek között arrogánsnak nyilvánította a felvételt. A Microsoft most azt reméli, hogy az elnök személyes megjelenése javíthat megítélésén.

A vallomás lényeges eleme a szoftveróriás ellen a vád által javasolt jövőbeni intézkedések hatásainak elemzése volt. Gates szerint a céget sok termék esetében büntetni akarják, holott az eredeti vád csupán az Intel-gyártmányú processzorokkal együttműködni képes személyi számítógépekre vonatkozott. Az intézkedéseket ezenkívül sok helyen átláthatatlannak és betarthatatlannak is tartja. Álláspontja szerint a szankciók végzetesen aláásnák a Microsoft jövőbeni fejlesztési lehetőségeit. Ezzel összefüggésben a társaság tőkepiaci értéke is zuhanni kezdene, hiszen a befektetők a technológiai fejlesztések jövőbeni sikerét tartják az egyik legnagyobb értéknek. Csökkenne a Windows operációs rendszer és az Office irodai szoftvercsomag értéke, ez a két termék pedig a cég bevételének 60, nyereségének pedig 100 százalékát adja.

A Microsoftot a per során bűnösnek találták, de már megegyezett kilenc amerikai tagállammal, és várakozásai szerint az ügyet jelenleg vivő bíró is elfogadja ezeket a feltételeket. A keményebb büntetésért még kilenc másik tagállam küzd.

VG-összefoglaló