Újabb irodai és raktárberuházásokra készül az eddig öt nagyobb hazai, összesen 150 millió

euró értékű projektet elindító AIG/Lincoln Kft. amerikai ingatlanfejlesztő vállalat. Mindegyik a fővárosban, illetve közvetlen közelében található, és várhatóan hasonló méretű lesz, mint a már befejezett vagy még kivitelezés alatt állók - mondta a fejlesztési igazgató. Az anyavállalatnál meglévő lakásüzletág egyelőre kevésbé fontos a budapesti cég számára, bár a vezető nem zárta ki, hogy a társaság néhány év múlva erre a piacra is belép.

A vállalat középtávon sem kíván jelentősen eltávolodni Budapesttől, mert úgy véli, hogy az infrastrukturális fejlődés előrehaladtával főleg az autópályák találkozásainál, illetve az autópályák mentén továbbra is megéri nagyobb raktárakat vagy irodaparkokat építeni a fővárosban és vonzáskörzetében.

Érdeklődésünkre Alan Vincent kifejtette: nem tart attól, hogy a multinacionális gyártócégek - a számukra romló bérterhek, illetve esetleges kedvezménymegvonás miatt - kevésbé intenzíven fejlesztenék magyarországi telephelyeiket, s ennek következtében lassabban nőne az ipari ingatlanok iránti kereslet.

"Éppen azt tapasztaljuk, hogy rendszeresen bejelentenek valamilyen bővítést, és olyan cégek is érdeklődnek, amelyek még nem nyitottak üzemet" - fűzte hozzá, elismerve, hogy egyes ágazatokban (az ágazat ideiglenes globális visszaesése miatt) valóban visszafogottabban fejlesztenek vagy leépítenek a vállalatok.

Az irodapiaci tervekről szólva hangsúlyozta: az AIG/Lincoln számára az az előnyös gyakorlat, amikor előzetes bérleti szerződést tudtak kötni egy több ezer négyzetméternyi terület bérbeadásáról. Ez történt a napokban elkészült 23 ezer négyzetméteres Alkotás Pointnál is, ahol a HVB Hungary Rt. ötezer négyzetmétert kötött le. A raktárak esetében eddig csak spekulatív fejlesztésekkel, vagyis saját kockázatra vállalt tervekkel álltak elő, és várhatóan a jövőben is ezt teszik. A raktárpiacon azonban jóval kisebb a haszonkulcs, mint az irodapiacon, s az AIG szerint legalább 50 ezer négyzetméteres objektumot kell építeni ahhoz, hogy kellő hatékonysággal megtermelhető legyen a haszon. A finanszírozási gyakorlaton nem kívánnak változtatni. Eddig zömmel 20-30 százaléknyi saját erőt biztosítottak, és a többit hitelezték a bankok (Raiffeisen Bank Rt., MKB Rt., HVB Rt.).

Mester Nándor