Frankfurtban ma döntenek a 2006. évi németországi futball-világbajnokság helyszíneiről, melyre 15 német város jelentkezett, közülük a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vezetői 12 pályázót választ ki. Becslések szerint az infrastruktúra-fejlesztések nélkül a már meglévő arénák felújítására és az újak építésére Németországban a következő négy évben 1,7 milliárd eurót költenek majd, a hússzorosát annak, amennyit az 1974-es németországi labdarúgó-vb kapcsán fordítottak fejlesztésekre.

Szakértők szerint a befektetést majdnem teljes egészében az állam támogatja. A felújítások kiadásai a vb egy hónapja alatt hárommillió, köztük egymillió külföldi szurkolóval számolva sem térülhetnek meg; az utóhasznosításkor pedig figyelembe kell venni, hogy az együttesek "normális" esetben csak 18-szor játszanak hazai pályán. A megtérülést az is nehezítheti, ha a csapat kiesik a Bundesliga első osztályából. A ma legmodernebb német stadion, a gelsenkircheni Arena AufSchalke 197 millió euróba került. Rudi Assauer, a csapat mendzsere azonban csak a hamburgi Landesbanktól kapott jelentős hitellel tudta megvalósítani a Schalke stadionépítési tervét. A pénzt végül azért kaphatta meg, mert Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormánya a hitel-visszafizetés 80 százalékára garanciát vállalt. A gelsenkircheninél is modernebb arénát terveznek az 1860 München és a Bayern München csapatainak, ezek építésére 280 millió eurót irányoztak elő. A város a vb nyitómérkőzése stadionjához külön metró- és útvonalat építene további 200 millió euróból.

A 2006. évi világbajnokság 1,7 milliárd eurós költségvetése még mindig szerényebb, mint a május 31-én kezdődő japán-koreai vb felkészülése a labdarúgás csúcseseményére. Japánban és Dél-Koreában ugyanis húsz új, 40 ezer férőhelyes stadiont készítettek a világbajnokságra, együttesen 3 milliárd dollárból.

Simon Krisztián