Az idén közel kétmilliárd forintot fordít fejlesztésre a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt., további fejlesztéseihez pedig mintegy 1,45 milliárdos támogatásra számít a Széchenyi-terv gyógyturizmust támogató pályázati keretéből. Az rt. idei legnagyobb vállalkozása a Palatinus strandfürdő és infra-struktúrája felújítása. A több milliárd forintos beruházás jelenleg folyó és a tervek szerint június végére befejeződő szakasza 1,6 milliárdba kerül. A következő ütemben számítanak a Széchenyi-terv egymilliárd forint körüli támogatására.

A társaság vezérigazgatója, Horváth Gábor elmondta, hogy a Dagály fürdőnél tervezett élményfürdő építését viszont még nem kezdte meg az e célra létrehozott Dagály Élményfürdő Kft. Annak stuttgarti székhelyű befektetője szerint ugyanis csak akkor jövedelmező e beruházás, ha kiegészítik egy luxusszállodával is. Ez 10-11 milliárd forintba kerülne, de erre nincs pénze a fürdőtársaságnak. A budapesti cég - megmaradva eredeti elképzeléseinél - a beruházásba a telekkel, a gyógyvízzel és a szakértelemmel szállna be. Az év közepéig vár a németek döntésére. Ha nem lesz előrelépés, visszatér eredeti tervéhez, és 2,1-2,2 milliárd forintból hozzáfog az élményfürdő építéséhez, amelyhez esetleg új befektetőt keres.

A fővárosi fürdőkben már beindult a szeptember 29-ig tartó nyári szezon, június 15-től pedig több fürdőben és strandon is változnak az árak. Az egész napos szekrényes felnőttbelépő a Gellértben 1800-ról 2000 forintra emelkedik, a Rudasban 650-ről 700 forintra. Ugyanitt a gyermekjegy 50 forinttal drágul. A strandok közül a legnagyobb emelés a csepelin és a Palatinuson lesz, ahol az egész napos, szekrényes felnőttbelépő 600-ról 1000, a gyermek- és nyugdíjasjegy 500-ról 800 forintra nő. A Paskál strandon a belépők többsége száz forinttal olcsóbb lesz. Az egyik legrégibb és legkedveltebb fürdőben, a Széchenyiben nem változnak az árak. (LI)

Munkatársunktól