A müncheni Comroad repülő-jegy-értékesítő vállalkozás körül kirobbant botrányban a részvényesek érdekvédelmi szervezete ismét a könyvvizsgáló felelősségét említi. A KPMG még idejekorán felmondta a céggel a szerződését, ami a szakmában igen ritka lépésnek számít - tudósít a Handelsblatt. A beszámoló szerint a csődbe jutott társaság az utóbbi időben bevételeinek több mint 90 százalékát Hongkongban bejegyzett, valójában nem működő leányvállalatával való fiktív ügyletei révén érte el, ezzel megtévesztette befektetőit. Bár a - telefonos és internetes megrendelésekkel dolgozó - cég bevételei igen nehezen ellenőrizhetők, a KPMG szakembereinek feltűnt néhány ellentmondás, ezek tisztázását és a hongkongi leányvállalat helyszíni vizsgálatát a cégvezetés azonban ellehetetlenítette. Ekkor jutott a - világ öt legnagyobb könyvvizsgálója közé tartozó, a német piacon igen erős - KPMG vezetése arra, hogy ügyfelükkel szerződést bont.

Szakértők szerint a legeurópaibbnak mondott auditóriás ezzel minden kockázatot ki akart küszöbölni, és elejét kívánta venni az amerikai Enron energiaóriás esetében már megmutatkozó baljós folyamatnak. Ott a rivális Arthur Andersen könyvvizsgáló cég beismerte bizonyos kulcsdokumentumok megsemmisítésében való bűnösségét, ami - az óriási kártérítési követelések mellett - a cég iránti bizalom drámai zuhanását is maga után hozta.

A KPMG vezetése szerint a szerződésbontás azonban nem járható út a jövőben: bár kétségtelen, hogy a könyvvizsgáló lát bele a legmélyebben a cég nyilvántartásaiba, a kialkudott komoly megbízási díjak miatt viszont aggályos lenne a számviteli turpisságok azonnali felfedésének kötelezettségét rájuk róni. Ez alól kivételt csak a pénzmosás gyanúja jelent, akkor az auditcég természetesen azonnal a hatósághoz fordul - fogalmaz Harald Wiedmann, a KPMG német képviselője. A megbízás visszaadása tehát kényszereszköz a könyvvizsgáló kezében, és jobban örülnének, ha észrevételeiket valamilyen közvetlen módon is jelezhetnék a hatóságoknak, ezzel kizárva későbbi felelősségüket.

Az óvatosság további jeleként értékelik a szakmabeliek, hogy a KPMG előrehaladott tárgyalásokat folytat - az árbevételét az elmúlt évben 53 százalékkal megnövelő, már régebben is önálló cégként működő - tanácsadói üzletága értékesítéséről. (MDE)