A következő másfél évben várhatóan 20 ezer alkalmazottjától válik meg a svéd Ericsson, és belátható időn belül nem számít felfutásra a távközlési világpiacon - nyilatkozta Kurt Hellström vezérigazgató a Reuters hírügynökségnek. A vezető elmondta: a 2002. évi átalakítási programot a cég már elfogadta, és az idei tízezres elbocsátástól költségeinek tízmilliárd svéd koronával való csökkentését várja. A "nadrágszíj-politika" folytatásaként 2003-ban is mintegy tízezer alkalmazottól kényszerül megválni.

A társaság az első fél évet 37 milliárd koronás forgalom mellett a vártnál nagyobb, 5,4 milliárdos adózás előtti veszteséggel zárta, helyzetén a két legfontosabb tulajdonos 3 milliárd dolláros részvénykibocsátásával próbál segíteni. Az AB Investor és az AB Industrivarden vezette akcióra várhatóan szeptemberben kerül sor. A tőkepiac az Ericsson részvényeinek zuhanásával válaszolt a hírekre, az árfolyam öt éve nem látott mélypontra zuhant tegnap.

A világ legnagyobb mobilhálózati eszközgyártója és a japán Sonyval közösen a harmadik legnagyobb telefonkészülék-előállítója a távközlési piac elhúzódó válsága miatt nagy harcot vív a nyereségesség visszaállításáért. Az elmúlt évben már 22 ezer

fővel csökkentette dolgozói-

nak létszámát, és a Sonyval is emiatt egyesítette telefongyártását. Korábban úgy jósolta, hogy már az idén profitra tehet szert, erre azonban most már csak 2003-ban számít. A társaság jelentésének legbiztatóbb eleme mégis a készülékgyártáshoz kapcsolódik, a Sony Ericsson vegyes vállalat ugyanis a várt veszteség helyett kismértékű nyereséget ért el.

A hálózati megrendeléseknek viszont gátat szab, hogy az eladósodott távközlési szolgáltatók továbbra is befagyasztva tartják beruházásaikat. Becslések szerint a mobiltelefon-hálózatokra fordított összeg az idén több mint 10 százalékkal esni fog, ez az arány jóval kedvezőtlenebb, mint a korábbi előrejelzések. A svéd távközlési óriás most, a finn Nokiához hasonlóan, 2002-ben összesen 400-420 millió mobilkészülék értékesítésére számít világszerte.

VG-Összefoglaló