Rövidesen újabb helyi gyártóval bővül a Magyar Suzuki Rt. beszállítóinak listája. A Diamond Electric japán autóalkatrész-gyártó magyar leányvállalata, a Diamond Electric Magyarország Kft. nemrégiben elkészült üzemében néhány hónap múlva megkezdődik a gyújtótekercsek próbagyártása. A beruházás költségei a gyártás megkezdéséig elérik a 1,1 milliárd forintot, amelyet a jövő évben további 700 millió forintos fejlesztés követ, ennek eredményeként az alkalmazottak száma 60-ra bővül. Az Esztergomi Ipari Parkban létesült üzemben még ebben a hónapban telepítik a gyártóberendezéseket, amit az új alkalmazottak betanítása követ, és júliustól már szállítanak a Magyar Suzuki Rt. számára.

A tervek szerint az üzem gyártási kapacitása fokozatosan másfél millió darabra növekszik, s ebből a mennyiségből 2003 harmadik negyedévében már a DaimlerChrysler németországi új motorgyárába is szállítani kíván a társaság. Az anyacég 2000 októberében 45 millió forint jegyzett tőkével hozta létre a kft.-t, időközben a törzstőke 550 millió forintra emelkedett.

A Diamond Electric japán kutatók kis közösségéből indult, 1937-ben. A cég meghatározó terméke a járműmotoroknál alkalmazott gyújtótekercs. A vállalat 1987-ben hozta létre Detroitban a Diamond Electric USA-t, amely a DaimlerChrysler, a Toyota USA, a CAMI Automotive mellett több észak-amerikai járműgyártó beszállítója. A Diamond Electric csoport éves forgalma eléri a 25 milliárd jent, az alkalmazottak száma meghaladja az 1200 főt.

Demeter Kálmán