Bár a ktv. alapján a kormány tagjait és a politikai államtitkárokat bocsátják el az új kabinet megalakulásakor, a gyakorlatban előfordul, hogy a korábban politikai szempontok alapján megválasztott közigazgatási államtitkárt vagy főosztályvezetőt szintén menesztik. A "lecserélt" vezetők jövőjére nézve némi bizakodásra az adhat okot, hogy milliós nagyságrendű végkielégítést remélhetnek. A ktv. értelmében például a helyettes államtitkároknak 6,88 millió forint végkielégítési illetmény jár, ami a hathavi mellett automatikusan magában foglal további nyolchavi illetményt. Szolgálati időtől függően az említett összeg mértéke még tovább nőhet.

A Belügyminisztérium (BM) több mint félezer fős hivatalnoki karában 60 osztályvezető dolgozik, míg a "szamárlétra" következő fokán álló főosztályvezető-helyettesből és főosztályvezetőből 35-öt alkalmaznak. A BM politikai kapcsolatait öt helyettes államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a miniszter tartja kézben.

A minisztériumok szakapparátusában a közel hatszoros alapilletmény az osztályvezetői szinttől felfelé adható, amely a különböző egyéb pótlékok nélkül is eléri a havi bruttó 196 350 forintot, az illetményi és vezetői juttatással együtt pedig már bruttó

314 160-at tesz ki. Sőt, teljesítésértékeléstől függően ez a kereseti összeg még 20 százalékkal emelkedhet. A ktv. értelmében az illetményalap 33 ezer forint, amely a beosztástól függő szorzók alapján egy alapilletményt tesz ki, melyet pozíciótól függően az alapbér 50 százalékos illetménypótlékával és 10-65 százalékos vezetői pótlékával egészítenek ki a minisztériumokban és az országos hatáskörű szerveknél.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) műszaki és közgazdasági diplomával is büszkélkedhető első emberének havi bruttó bére kicsivel haladja meg a 600 ezer forintot. Az elnök illetményalapjához ugyanaz a 6,5-es szorzó társul, mint a miniszterekéhez. A főtitkár és a két főigazgató a juttatások és a fizetés szerint, a számvevőszéki törvény alapján helyettes államtitkárnak felel meg - tájékoztatott Csapodi Pál, a számvevőszék főtitkára. A számvevőszéki alkalmazottak illetménypótléka 30 százalékkal magasabb az országos hatáskörű szervek, vagy a minisztériumok dolgozóiénál. Ezt az Országgyűlés az ÁSZ ellenőrző szerepét szem előtt tartva fogadta el, amiatt, hogy a számvevőszéki alkalmazottak keresete haladja meg az ellenőrzöttekét - mondta a főtitkár. Szolgálati lakást az ÁSZ vezetői nem vesznek igénybe, ugyanakkor az állami vezetői kört megillető gépkocsihasználattal az elnök, a főtitkár és a főigazgatók is élnek.

Gépkocsihasználat egyébként - az állami vezetők juttatásairól szóló jogszabály alapján - az állami vezetőt és az államtitkárt illeti meg, továbbá erre feljogosítható a helyettes államtitkár is. A főosztályvezetőnek a gépkocsi törvény szerint nem jár, igaz, nem is tiltja azt.

Az APEH vezető beosztásban lévő dolgozói - azaz az osztályvezetőtől kezdve az elnökig - 2001-ben havonta bruttó 235 300, a 13. havi illetményt is beszámítva

258 330 forintot kerestek - mondta Burillák Attila szóvivő. Pluszjuttatás az év végi jutalomkeretből adható, melyből az adóhivatal közel 14 ezer dolgozója beosztástól függetlenül részesül. Durván számolva háromhavi keresettel egyenlő az év végi jutalom összege. Szolgálati autót használhatnak az igazgatók, illetve a főosztályvezetők, a szolgálati autó magánhasználatával járó költségeket ugyanakkor levonják a fizetésből. (SK-TTE)

Munkatársainktól