Az ügyészségen landolhat a lakóparképítéssel foglalkozó Wohn Kft. ügye, a cég ügyvezetőjének, Gergely Istvánnak a halála után ugyanis számos pénzügyi és jogi kérdés vár tisztázásra. Információink szerint lehetnek olyan lakástulajdonosok, akik csak többévi pereskedés után szerezhetik majd meg a tulajdonjogot.

A magyar magántulajdonban lévő, hárommillió forintos jegyzett tőkével rendelkező Wohn Kft. Óbudán, Erzsébeten, valamint a XIII. kerületi Csata utcában kezdett lakópark építésébe. A lakástulajdonosok a közelmúltban, a kft. ügyvezetőjének öngyilkossága után döbbenhettek rá, hogy Gergely István jó néhány tisztázásra váró pénzügyi és jogi helyzetet hagyott maga után. Intő jelek már korábban is lehettek, hiszen ismert volt, hogy az ügyvezető zsebből fizetett. Azóta többeknek azzal is szembesülnie kellett, hogy az ügyvezető szorult pénzügyi helyzetében - egyes lakásokat kínálva fedezetül - magánszemélyektől is felvett hitelt. Jogászok véleménye szerint így lesznek olyan lakók, akik ugyan beköltözhetnek a lakásukba, de a tulajdonjogot majd csak többévi pereskedés után szerezhetik meg. A Csata utcában lévő lakások tulajdonosai szerencsésebbek, hiszen otthonuk beköltözhető állapotban van, míg az óbudai és az erzsébeti lakópark készültsége kilencvenszázalékos. A Wohn Kft. az Erzsébet-Lakás Kft.-ben is szerzett egy huszonöt százalékos részesedést, de a társaság ügyvezetője, Boldizsár László hangsúlyozta, hogy a cégük által épített lakások ügyét a Wohn körül kialakult helyzet egyáltalán nem befolyásolja.

A Szépvölgyi lakópark kivitelezője, a H. S. J. Építőipari és Kereskedelmi Kft. információink szerint fontolgatja, hogy felszámolási eljárást indít a Wohn ellen - erősítette meg Halbauer János ügyvezető igazgató. Arról nem kívánt nyilatkozni, hogy mennyivel tartozik cégének a Wohn. Információink szerint nehezen állapítható meg az is, hogy a kivitelezőknek (a másik a Jagi-Bau Kft.) mennyi pénzt fizetett ki a Wohn.

Időközben a másik ügyvezető, Gergely Irén megbízta a PMS Holdingot (cégbírósági bejegyzése folyamatban van), hogy világítsa át a Wohn Kft.-t. Lapunk értesülése szerint ez a munka megkezdődött, s a holding szeretné elérni, hogy a tulajdonosok május végéig beköltözhessenek lakásaikba. A történet vélhetően ezzel még nem fejeződik be, hiszen valószínűsíthető, hogy a társaság ügyével az ügyészség, illetve a rendőrség is foglalkozik majd.

Hargitai Éva