A gabonatermékek liberalizációja csak hosszú távon lehet kedvező a magyar malomipari cégek számára és ezzel együtt a termelőknek is, annak ellenére, hogy gabonaipari terméket, például lisztet Nyugat-Európában jelenleg alig tudnak eladni - vélekedett Csodó Tibor, a székesfehérvári Cerbona Rt. elnök-vezérigazgatója, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke.

Vermes András, az Agrograin Rt. elnök-vezérigazgatója szerint a jó minőségű magyar gabonára az unióban is van igény, a vám eltörlése - és az, hogy a búzabeviteli kvóta 480 ezerről 600 ezer tonnára mehet föl - a jelenlegi helyzethez képest tonnánként mintegy 1200 forint árelőnyt jelenthet. Feltéve, ha érvényesíteni tudjuk, hiszen az idén Nyugat-Európában a hazainál sokkal jobb búzatermés ígérkezik.

A sörgyártás alapanyagául szolgáló maláta döntő hányadát hazánkban a dunaújvárosi Albadomu Maláta Kft. állítja elő. Kindl Gábor ügyvezető szerint a vám megszüntetése számunkra abból a szempontból lehet hátrányos, hogy a maláta nyersanyagául szolgáló magyar árpa ára szerinte nem versenyképes az unióssal. A legnagyobb gond, hogy azok a magyar termelők, akik képesek volnának versenyképes árpatermelésre, nem jutnak hozzá a közvetlen támogatáshoz. Így a felvásárló cégek, mint az Albadomu, kénytelenek szubvencionálni őket, ez alig tartható sokáig. Példaként említette, hogy a malátakészítésnél szóba jöhető tavaszi árpa ára a magyar piacon tonnánként 142 euró körül alakul, Amszterdamban pedig 130-132-ért lehet a terményt kapni.

A vámkedvezmény érinti a marhahústermékeket is. Az ország marhahúskivitelének mintegy 70 százaléka irányul az unióba. Felemás helyzetben várja az intézkedést a Zalahús Rt., amely a legtöbb marhahúst és -hústerméket exportálja Magyarországról a nyugat-európai piacokra. Farkas Imre elnök-vezérigazgató szerint nincs elég vágni való állat. A vámelengedés most mintegy 100 forintos árelőnyt jelentene kilogrammonként. Előfordulhat az is, hogy az uniós marhahúst olcsóbban kínálják, mert az általunk nem ismert rejtett támogatásokkal teszik olcsóbbá a mezőgazdasági termékeket - tette hozzá Farkas Imre.

Fehér István