A Lufthansa Technik Budapest Kft. befejezte az első Boeing-737-es repülőgép nagyjavítását, s azt tervezi, hogy a jövőben Airbus A-320-as járműveket is átvizsgál a magyar bázison - jelentette be tegnapi tájékoztatóján Peter Ellison, a társaság ügyvezető igazgatója. A Lufthansa 85 és a Malév 15 százalékos tulajdonában lévő vállalat létszámát hamarosan 340-re növelik a jelenlegi 240-ről, a jövőre szóló új beruházás értéke meghaladja az 1,5 millió eurót.

A Lufthansa Technik AG eddig 15 millió eurót költött a ferihegyi hangárok felújítására, berendezésekre és az informatikai rendszerre. Két hangárt teljesen átalakított, és bővítette a raktárteret. Az Airbusok fogadása eredetileg nem szerepelt az üzleti tervben, ám az anyavállalat az eddigi működésből és a piackutatásból azt szűrte le, hogy a következő 18-20 évben növekvő szükség lesz mindkét fő géptípus nagyjavítására. A Malév a napokban a Boeing-737-es új változatából rendelt 10 repülőgépet.

Lapunk érdeklődésére Peter Ellison kifejtette: bár több jelentős európai cég is részesedik a javítási piacból, nem ijednek meg, más cégek esetleg Prágában hasonló javítóbázist hoznak létre. Az Air France és a CSA már tavaly jelezte, hogy szorosabbra fűzi együttműködését ezen a területen, továbbá átcsoportosíthatják a SkyTeam légiszövetség más tagjainak megrendeléseit is a tervezett csehországi központba.

A Lufthansa Technik Budapest az üzlet felfutása után (várhatóan az év végén) évente 25 millió eurós bevételre számít. Az első évben ez csaknem kizárólag a Lufthansától származik majd, de már 2003 végére ötven százalékban más légitársaságoktól akarnak megrendelést szerezni. (MN)

Munkatársunktól