Az amerikai vállalatok egy része adományozását nem korlátozza szűken az USA-ra, így van ez a Johnson & Johnson cégnél is. A társaság a The Wall Street Journal által kiadott, az amerikai lakosság körében végzett reprezentatív felmérés alapján az első helyezést érte el a cégek megbecsültségi rangsorában. A vállalati felelősségvállalásban is az első helyezést kapta - mondta lapunknak Romány Anna, a társaság gyógyszervállalata, a Janssen-Cilag hazai leánycégeknek ügyvezető igazgatója.

Az amerikai vállalatok körében az adományozás a vállalati kultúra szerves részét képezi, a társadalom kultúrájában is rögzült érték és értékmérő. A civil szervezetek fejlettek, és az alapítványok munkája jól ellenőrzött, átlátható, mindenki számára megnyugtató formái az adományok kezelésének, felhasználásának. Az Amerikai Egyesült Államokban az adományozás részben jószolgálati cselekedet, részben hosszú távú üzleti érdek, az adományozó kivívja a társadalom elismerését, így a vállalat good-willjét (megbecsültségét) is növeli.

Az adományozásból nem marad ki Magyarország sem, itt évente 170-200 ezer dollár nagyságrendben támogatják a különböző jószolgálati alapítványok munkáját. A támogatások között - lévén a cég a világ legnagyobb egészségügyi vállalatainak egyike - az egészségügyet szolgáló kezdeményezések állnak az első helyen.

Az igazgató asszonytól megtudtuk, hogy hazánkban a Jászol Alapítvány által létrehozott pékséget és félúti házat segítették. A budakalászi intézményt egy hónapja adták át, s pszichiátriai betegeknek nyújtanak munkát, hosszú távon biztosítani kívánják számukra az átmeneti otthon lehetőségét. A Janssen-Cilag több évvel ezelőtti kezdeményezéséhez egyébként más vállalatok is csatlakoztak, együtt próbálják segíteni a pszichiátriai betegek társadalmi reintegrációját. A Nap Segítő Szolgálatnak nyújtott adományaik szintén a pszichiátriai betegek munkába állását segítették. A program elindulásával 19 pszichiátriai beteg kapott munkát. Az Ébredések Alapítványnak nyújtott 50 ezer dollár - az integrált pszichiátriai modell keretében - a közösségi pszichiátria ügyét szolgálja. A Vadaskert Alapítványnak juttatott öszszeggel pedig a gyermekek mentálhigiénés egészségmegőrzéséhez kívántak segítséget adni.

Az igazgató asszony úgy fogalmazott: jólesik támogatni ezeket a programokat, mert hisznek abban, hogy a betegek társadalomba történő visszatalálása fontos cselekedet. Természetesen az is fontos a számukra, hogy a jó hírüket keltik azok között, akik egy-egy céget valamilyen szempontból megítélnek. Adományozási filozófiájuk, hogy az egészségügy azon területein segítsenek, ahol szakértőknek számítanak, ahol a gyógyszereik a betegek terápiáját szolgálják. Ezért esett választásuk a pszichiátriai és az onkológiai megbetegedésben szenvedők alapítványainak segítésére.

Elmondta azt is, lehetőségeiknek megfelelően továbbra is folytatják ezt a munkát, még akkor is, ha - összehasonlítva az amerikai kultúrával - hazánkban az adományozásnak ma még kisebb good-will értéke van. Valami miatt a magyar médiumok az erről szóló hírekben szemérmesen elhallgatják az adományozók nevét. Pedig bizonyára sokat segítene a civil szervezeteknek, ha ezen változtatnának.

MUNKATÁRSUNKTÓL