Az elmúlt évekbeli jelentős bővülés ellenére is még szerény mértékű - évi százezer tonnát, illetve 19 milliárd forintot közelítő - a magyarországi állateledel-kereslet, ha a nyugat-európai arányokat és a kedvtelésből tartott kutyák, macskák nagy számát vesszük figyelembe. A szomszédos Ausztriában például a házi kedvencek mintegy 50 százalékát táplálják rendszeresen a gyári készítményekkel, míg nálunk egyelőre mindössze 15-20 százalékát - válaszolta kérdésünkre Soós Eszter, a hazai termelés 90 százalékát tömörítő Állateledel Gyártók Egyesületének (ÁGYE) főtitkára. Ezért ígéretes távlatok elébe néz az alig egy évtizedre visszatekintő iparág.

Annál inkább, mert ahhoz is minden adott (kedvező földrajzi elhelyezkedés, helyi alapanyag-ellátottság, gyártási feltételek), hogy tovább erősödjön a már most meghatározó súlyt képviselő export. A kiskereskedelmi forgalmat tekintve a magyar piac kétharmadán nagyjából egyenlő arányban osztozkodó Masterfoods Magyarország és a Nestlé Hungária szerint a kiviteli esélyeket a Kelet-

Európában (például Oroszországban) épített vagy tervezett gyártókapacitások sem rontják. Az amerikai Mars-csoporthoz tartozó és annak legnagyobb európai állateledel-gyártó üzemét működtető Masterfoods Magyarország már most is 42 országba exportál, újabban kisebb mennyiségben még a Távol-Keletre is. A svájci Nestlé-csoporton belül regionális ellátó szerepet betöltő Nestlé Hungária pedig többek között az anyavállalata jelentős amerikai cégvásárlása nyomán adódó új lehetőségekből is profitálhat. (GI)

munkatársunktól