Az irodai számítógépes alkalmazások egy újabb csoportjának magyarra áttételével bővítette portfólióját a MultiRáció Kft. A társaság MagyarOffice nevű terméke a gyártó szerint ezzel a lépéssel használhatóságban beérte a Microsoft piacvezető, széles körben használt Office nevű családjának tagjait. A két szoftvercsomag közötti különbség a fejlesztés technológiájában és ennek következményeként a végfelhasználói árában van.

A Microsoft szövegszerkesztő, táblázatkezelő, bemutatókészítő és más irodai programjainak forráskódja titkos, így csak a szoftveróriás tudja azokat módosítani és továbbfejleszteni. Ezek a programok csak a szintén zárt rendszerű Windows operációs rendszerre telepítve futtathatók. A MagyarOffice ezzel szemben úgynevezett nyílt forráskódú szoftvereken nyugszik. Ezekhez az alapprogramokhoz bárki ingyenesen hozzáférhet, és előállíthatja belőle saját verzióit. A MagyarOffice is ilyen, magyar nyelvű fejlesztés, végfelhasználói ára ezért jóval alacsonyabb, és a Windows mellett a Linux és a Solaris operációs rendszerekre is telepíthető. A most bemutatott verziót vásárlók CD-n kapnak egy Linux operációs rendszert is. Ezt akár egy olyan számítógépre is könnyen telepíthetik, amelyen még semmilyen program sincs, majd a Linux-alapokra rögtön ráhelyezhetik az irodai szoftvereket.

A termék iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik, az idén eddig mintegy 7-8 ezer licencet értékesített a cég - mondta Banai Miklós ügyvezető. A társaság 2002-es üzleti terve 150 millió forintos bevétellel számol, ennek közel 70 százalékát a piacon hagyományosan gyenge évkezdet ellenére már elérték. A MagyarOffice első, Alap nevű változata tavaly decemberben jelent meg, most a bővített, Standard nevű verziót dobják piacra. Ez utóbbinak az ára - abban az esetben, ha valaki csak egyetlen licencet vásárol - 24 ezer forint, de több licenc vagy közbeszerzés esetén akár 40-50 százalékkal is csökkenthető. Októberre tervezi a cég a Professzionális verzió piaci megjelenését, ez a bruttó 40 ezer forint alatt maradó termék már adatbázisok, elektronikus aláírások kezelésére és multimédiás alkalmazások futtatására is alkalmas lesz.

Munkatársunktól