Megtorpant Nagy-Britanniában a lakáspiac, az öt hónapja tartó folyamatos áremelkedés az elmúlt hetekben kifulladt, és az árak stabilizálódtak - írja a Reuters. A hites ingatlanszakértők szervezete (RICS) szerint sem az eladók, sem a vevők nem érdekeltek a rendkívül tempós árnövekedésben, mert az csökkenti az ügyletek számát, s ezzel csakis a stagnálást hozza közelebb.

Az áremelkedés egyébként 18-20 százalék körüli, s ez már a Bank of England szerint is károsan magas.

A hihetetlen túlfűtöttség az 1980-as évek elejét idézi, akkor is hasonlóan gyors értéknövekedést lehetett megfigyelni. Akkor, négy évtized után, rendkívül alacsony volt a munkanélküliség, és a hitelkamatok is elviselhető szinten voltak.

A RICS tavasszal elkészült jelentésében utalt rá: az 1999- 2000-es árrobbanást követően 2001 első felében az árak nyomottak voltak. Szeptemberben a piac visszafogott volt, ám novemberben ismét megélénkült. Tavaly az év vége felé még nem látszott tisztán, vajon a szeptemberi megtorpanás csupán átmeneti volt-e, ami a hónap szerencsétlen eseményeinek hatására alakult ki, vagy pedig az ismételt ingatlanpiaci recesszió első jeleként értékelhető.

Összességében azonban a jelek nem mutattak piaci összeomlásra. A gazdaság egésze szintén lelassult, bár az ország változatlanul az EU-n belül várhatóan a leggyorsabb növekedést mutatja fel 2002-ben. Ez a tény, az alacsony kamatszintekkel együtt, optimizmusra adhat okot a lakáspiacon - véli a RICS.

A társaság egyébként az egész európai lakáspiaccal is behatóan foglalkozik, és többek között megállapította, hogy Európában a 2001 folyamán tapasztalt kamatcsökkentési hullám volt a lakáspiac virágzásának elsődleges oka. Erőteljes fogyasztói bizalom és fogyasztás mellett a lakáspiac jobban teljesített, mint a gazdaság bármely más szektora. Az ingatlanárak robbanásszerű emelkedése nagyjából lezajlott, a hét dinamikus évet követően az ingatlanpiacon (Írországot is beleértve) a lassulás jelei tapasztalhatók. Bár az árak stagnálnak a skandináv országokban, a Benelux államokban, Francia-, Olasz- és Németországban, piaci összeomlásra utaló jelek nincsenek.

Figyelemre méltó a szakértők szerint, hogy az árak változatlanul emelkednek Görög-, Spanyolországban, Svájcban, illetve az Egyesült Királyságban, Spanyolországban azonban fennáll a veszélye annak, hogy az árak irreálisan magasra nőnek.

A sorozatos kamatcsökkentések jelzáloglázat indukáltak. Az alacsonyabb kamatszintek hatására sok európai lakástulajdonos alakította át meglévő jelzáloghitelét annak érdekében, hogy megszabaduljon a magas kamaton számolódó eredeti hitelétől, illetve tőkét szabadítson föl egyéb fogyasztási cikkek vásárlásához. (MN)