A hazai légiirányítók többségét tömörítő Légiforgalmi Irányítók Független Szakszervezete (LIFSZ) is részt vesz a szerdára meghirdetett európai szintű sztrájkban. Balogh Csongor elnök lapunknak elmondta, támogatásukkal azt kívánják kifejezni, hogy nem értenek egyet Brüsszel ez irányú harmonizációs terveivel, a légiirányítás piacorientálttá tételével. Az EU közlekedési miniszterei ma tanácskoznak a tervezetről, amely egységesítené az európai légteret. Az európai szakszervezetek ellenzik a nemzeti határok megszüntetését.

E vélekedéssel egyetért a 210 hazai légiirányító túlnyomó többségét tömörítő LIFSZ is. Balogh Csongor kiemelte - e tevékenység minden országban a nemzeti szolgáltatók feladata, s ha új szereplők jelennek meg a piacon, előbb-utóbb megerősödik a piaci szemlélet. Ez árversenyhez vezet, aminek hatására a szolgáltatók költségtakarékos működésben lesznek érdekeltek. Emiatt pedig a képzésre, a korszerű eszközökre fordítandó pénz lehet kevesebb, ami viszont a repülés biztonságának romlásához vezethet. A magyar légiirányítók tartanak attól is, hogy esetleg a közép-európai térség lenne a kísérleti terep.

A LIFSZ a sztrájkkal kapcsolatban megegyezett a hazai szolgáltatóval, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálattal a szerdai minimumszolgáltatásokról. Az esti kétórás munkabeszüntetés alatt óránként nyolc gép le- és felszállását teszik lehetővé. A gépek egy részét ez idő előtt vagy után fogadják, illetve indítják, így jelentős fennakadás emiatt nem várható. (LI)