A következő években a General Electric (GE) világméretű fejlesztéseinek fókuszában Európa és Kína áll majd - mondta Jeffrey R. Immelt, a GE igazgatótanácsának elnöke, a vállalat vezérigazgatója csütörtökön Budapesten a Magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti reggelijén.

A GE globális fejlesztéseit elsősorban a pénzügyi szolgáltatásoka, az orvosi műszerek gyártására, illetve az új technológiák elterjesztésére kívánja összpontosítani - fejtette ki. A hazai GE-leányvállalatok már jó ideje bekerültek a világcég egész világhálózatába. Különösen a fényforrásgyártó üzletág jár az élen, amely jól működő beszállítói hálózatot épített ki Magyarországon.

Immelt utalásának megfelelően várható, hogy az orvosdiagnosztikai fejlesztéseket végző GE Medical Systems mérnökei újabb lehetőségekhez jutnak. Ezt a tavalyi üzleti évben nyolcmilliárd dolláros forgalmat elért ágazatot már jó ideje kiemelten kezelik az óriásvállalatnál, és az Immelt által kiválónak nevezett, több mint 300 fős magyarországi fejlesztőcsapat tovább növelheti a cégcsoporton belüli súlyát Magyarországon is.

Az üzletág vezetői az idén márciusban jelentették be, hogy Budapesten hozzák létre a GEMS termékfejlesztéssel és kutatással foglalkozó röntgen-, valamint diagnosztikai kiválósági központját.

Immeltet előzőleg fogadta Medgyessy Péter miniszterelnök, akivel egyebek mellett további magyarországi beruházások lehetőségeiről is tárgyalt. A megbeszélésen a kormányfő egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a kabinet célja az export- és beruházásvezérelt kiegyensúlyozott növekedés biztosítása. Jelezte, hogy a magyar gazdaság számít a működőtőke-befektetések eddigi ütemének további növelésére és arra, hogy a GE közreműködésével újabb munkahelyek jönnek létre. A cég hat, dinamikusan működő magyarországi vállalata jelenleg 15 ezer embert foglalkoztat.

A miniszterelnök kiemelte: a tudásalapú társadalom kialakítása az egyik legfontosabb garancia a versenyképesség megtartása, növelése érdekében. Mind a kormányfő, mind a GE első embere fontosnak ítélte, hogy minél szélesebb körű hazai beszállítói hálózat épüljön ki a külföldi befektetésekhez kapcsolódóan. A GE elnöke kiemelte a kiszámítható, stabil, piac-konform környezet fontosságát, valamint a befektetések védelmének követelményét, és méltatta a magyar munkaerőpiac rugalmasságát.

A General Electric 1989 óta van jelen a magyar piacon, különböző érdekeltségei révén öt termelő üzletágat működtet az országban. A világcég 1989 és 2000 között több mint 1,1 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon. A GE Hungary Rt. árbevétele 2001-ben 226 milliárd forint volt, szemben a 2000. évi 185,8 milliárddal. (MN)

VG-összefoglaló