A vállalatok összességében több mint 43 százalékkal növelik a sportszponzorációra fordított összeget 2010-ig az 1999-es szinthez képest - áll egy a napokban, a labdarúgó-vb kapcsán publikált tanulmányban. A rekordbevételt előre jelző marketingcég, az Arksport számításai szerint már 2005-ig 16,8 milliárd dollárra növekedhet a sportszponzorációra fordított összeg, amely az azt követő újabb öt évben 3,2 milliárddal emelkedik majd.

A növekedés első számú mozgatórugója a labdarúgás. Az USA válogatottjának mostani vb-sikereit Észak-Amerikában is minden eddiginél többen, 3,5 millióan követik figyelemmel a televízió-képernyők előtt.

Sokak szerint azonban a futball népszerűsége és üzleti értéke még akkor sem érné el az említett amerikai "sztársportok" piaci vonzerejét, ha az USA nyerné a vb-t. Egy NBA-döntőt átlagosan 10,8 millióan néznek a televízióban, a Super Bowl 30 másodperces, 2 millió dolláros reklámblokkjaiért pedig tolonganak a cégek.

A világ legnézettebb sporteseményeként számon tartott labdarúgó-világbajnokság a világmárkák számára a legjobb piacerősítő feltételeket biztosítja. Ezt bizonyítja, hogy az Adidas és a Nike például a vb-n szereplő 32 csapat közül 9-9 válogatotton növeli brandjének ismertségét, a sportesemény 15 hivatalos szponzora pedig összesen 500 millió dollárért vásárolta meg a FIFA-tól a reklámjogokat.

Észak-Amerikában a sportszponzoráció teljes összeg 2010-re meghaladhatja a 7 milliárd dollárt. Európában ettől valamelyest elmaradó, főként a labdarúgáson keresztül összesen közel 6 milliárdos vállalati befektetések lendíthetik előre a sportolók és támogatóik üzleti sikereit. A különféle, szponzorációra fordított befektetések teljes összege pedig közel 25 milliárd dollárra rúgott.

A magyarországi sporttámogatás mértéke az összes hazai szponzorációnak durván a 60 százalékát teszik ki. Becslések szerint e piac mérete 5,7 milliárd forint. Az érett vállalatok általában a marketingbüdzséjükön belüli kommunikációs keretnek a 6-9 százalékát fordítják szponzorációra. Hazánkban éppen azokban a sportágakban - kajak-kenu, vízilabda - lehet potenciális befektetőket lelni, amelyekre világszerte általában csak a négyévente megrendezendő ötkarikás játékok alkalmával figyelnek fel a támogatók. Amíg az igazán nagy sportüzletek Európában elsősorban a labdarúgás területén születnek, addig Magyarországon a tőkeerős vállalatok is sokszor csak állami ösztönzésre fedeznek fel fantáziát a futballklubokban.

Simon Krisztián