A korábbi előrehaladott tárgyalások ellenére úgy tűnik, mégsem szerzi meg a brit médiamágnás, Rupert Murdoch az egyetlen fizetős olasz televíziós rendszert. A Murdoch által vezetett News Corporation ugyanis az üzlethez egyetlen partnert sem talált az olasz piacon, pedig az eredeti elképzelések szerint a befektetés felét a társ vagy társak fedezték volna. Igaz, sokak szerint a következő három évben nagy a valószínűsége annak, hogy az olasz fizetős tévé újabb több száz millió eurós veszteséget halmoz fel.

A francia médiakonszern, a Vivendi Universal tulajdonában lévő fizetős csatornáért, a Telepiúért a június eleji előszerződésben 1,5 milliárd eurót ígért adósságcsökkentés végett Rupert Murdoch. Tervei szerint a megvásárolt céget saját olaszországi médiavállalatával, a Streammel egyesítette volna. Elemzők egyébként azt állítják, az olasz televíziós társaságok piacán csak egy üzlet lehet jövedelmező. A két különálló részleg tavalyi évi együttes vesztesége mellesleg becslések szerint 750 millió euró volt. A Streamben felerészben tulajdonos olasz telefontársaság, a Telecom Italia (TI) üzleti terjeszkedése is felmerült, a TI azonban elutasította, hogy 20 százalék erejéig növelje részesedését a létrehozandó közös vállalkozásban. A Telecom Italia nemrégiben megválasztott új menedzsmentje ugyanis úgy véli, az üzlet nem lenne jövedelmező számára. Egyes információk szerint befektetőjelöltek "körön kívül maradásában" szerepet játszhat az is, hogy nem szeretnének az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi által irányított médiabirodalommal szemben vetélytársként fellépni.

A Vivendi Universal egyébként hétfőn elindította vízgazdálkodási és környezetvédelmi vállalata, a Vivendi Environment eladását. Keddig várhatóan 53,8 millió részvényt, a Vivendi Environnement 15,6 százalékát adják el közelebbről meg nem nevezett intézményi befektetőknek körülbelül 1,7 milliárd euróért, a Deutsche Bank szervezésében. Az árat kedden állapítják meg. A bevételt adósságcsökkentésre fordítják.

A kisebbségbe kerülés azzal az előnnyel is jár, hogy a 33,3 milliárd eurós adósságból a Vivendi Environnement-ra jutó 14,3 milliárd eurót azontúl nem kell feltüntetni a Vivendi Universal mérlegében, és a profiltisztítás ugyancsak használhat a csoport jelenleg gyenge piaci megítélésének.

VG-összefoglaló