Magyarország negyedik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedelmi cégét, a Bellist megveszi a Phoenix Pharma - jelentették be a cégek képviselői tegnapi tájékoztatójukon. A tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatalnak még engedélyeznie kell, ez szeptemberre várható. Az értékesítési árról nem nyilatkoztak, Major Ferenc elnök-vezérigazgató annyit mondott, hogy a Bellis saját vagyonát meghaladta az eladási ár. Az értékesítés indokaként a zsugorodó piaci részesedést, nyereséget jelölte meg, a cég szerkezeti, költségracionalizálási és tőketartalékait felélte. Felszámolás helyett a tulajdonosok az eladás mellett döntöttek. Major Ferenc szerint megnyugtató, hogy a vevő szakmai befektető.

A Béres-csoport kebelébe tartozó Bellis Rt. négy éve alakult, s Kelet-Magyarországon meghatározó regionális nagykereskedelmi céggé vált. A nagykereskedelmi árrések 1999-es csökkenését követően a tulajdonosok 250 millió forintos tőkeemelést hajtottak végre, s megpróbáltak "előremenekülni". A fővárosban és környékén igyekeztek piacot építeni, de a várt növekedés elmaradt, a cég piaci részesedése tavaly 8 százalékra zsugorodott. A Bellis 2001-ben 25 milliárd forintos forgalom mellett negyvenmilliós nyereséget könyvelhetett el. A Béres változatlanul jelen lesz a magyar gyógyszer-nagykereskedelmi piacon, hiszen ismert, hogy a Béres Befektetési Rt. 15 százalékkal tulajdonosa a Hungaropharma Rt.-nek.

Duha Gabriella, a Phoenix Pharma igazgatóságának elnöke úgy véli, hogy a Bellis megvásárlásával gazdálkodásuk rentabilitását javíthatják. A GVH kedvező döntését követően teljeskörűen áttanulmányozzák a Bellis üzleti folyamatait, s terveket készítenek az integrációról. A Phoenix Pharma piaci részesedése 33 százalék, tavaly hat kereskedelmi centrumon keresztül 86 milliárd forintos forgalmat bonyolított le. A 2050 hazai patika 90 százalékával áll közvetlen partneri kapcsolatban, 30 százalékuk pedig a Phoenixet tekinti legfontosabb beszállítójának. A társaság nyereségét magyarországi működése alatt eddig mindig visszaforgatta a fejlesztésekbe, a tulajdonos milliárdos nagyságrendű működőtőkét hozott az országba.

A Phoenix Pharma Rt. fő részvényese a német Phoenix Pharmahandel AG & Co (Mannheim), mely Németországban piacvezető, az európai rangsorban a második. (HÉ)