"Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának, a JRC-nak a munkája ma már nyitott minden magyar tudományos kutató és szervezet számára, Magyarország érdeke pedig az, hogy olyan pályázati célokat fogalmazzon meg, amelyek a régió érdekeit is szolgálják" - mondta Siegler András kutatás-fejlesztési helyettes államtitkár a JRC által rendezett információs napon.

A JRC tevékenysége Európa-szerte három kulcsfontosságú területre összpontosul: a vegyi és élelmiszer-biztonságra, a környezetvédelemre, valamint a nukleáris biztonságra. Ezeket olyan további tevékenységek is kiegészítik, mint a technológiai előretekintések és például a hamisítás elleni technikák fejlesztése. Az együttműködés előnyeire utalva Barry McSweeney, a JRC főigazgatója hangsúlyozta: a 2200 munkatárssal dolgozó JRC a hozzá csatlakozó 2000 partnerével Európa legnagyobb tudományos kutatással foglalkozó hálózata. A JRC bővítési programja 18 projekttel segíti a társult országok unióhoz való csatlakozását.

A szervezet a 6. kutatási, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogrammal (FP6) a társult országokban többek között a bányászati hulladékok kezelése, az ipari biztonság, a genetikailag módosított élelmiszer-alapanya-gok, az atomreaktor-biztonság területein informálódik és keres együttműködő partnereket. A JRC fontos szerepet játszik Közép-Európában a közelmúltban többször tapasztalt áradások nyomán is az Európai Bizottság által kezdeményezett szimulációkban és előrejelzésekben.

A 6. keretprogram tevékenységeire a szervezet 1,05 millió eurót használhat fel. A JRC részt vesz integrált projektekben, együttműködve a tagállamok és tagjelölt országok kutatási intézményeivel. A JRC éves költségvetése 250-300 millió euró, amelyet az Európai Bizottság kutatásokra elkülönített keretéből kap.