Az Egyesült Államokban ez idáig hatszázezer felperes összesen 54 milliárd dollárnyi kártérítésért fordult a bírósághoz az azbeszttartalmú termékek rákkeltő volta miatt. A bírói döntések nyomán a cégek eddig 20 milliárd dollárnyi kifizetést teljesítettek ilyen címen. Az "azbesztperek" kifejezés tehát a károsultakat, jogászokat, orvosokat, szakértőket és nem utolsósorban dollármilliókat mozgató történetté nőtte ki magát a fogyasztóvédelmi szabályairól és a nem anyagi jellegű kártérítések óriási összegeiről ismert amerikai piacon. A tengerentúlon immáron két évtizede ismert kérdés azonban egyre több európai céget is veszélyesen érint, jelenleg ilyen típusú perekben a német piacon az ABB, a DaimlerChrysler, a Bayer, a Fresenius Medical Care, az Allianz és a Münchener Rück érintett - fogalmaz a Handelsblatt.

Az amerikai tapasztalatok szerint a probléma igen szerteágazó: az azbeszt rákkeltő hatásának bizonyítottá válása és a lappangási idő gyakran kibogozhatatlanná teszi a szálakat. Vannak keresetek, amelyek negyven évvel korábbi eseményekre vonatkoznak, mások pedig bizonyítva látják, hogy nemcsak az azbeszttel terhelt környezetben dolgozók, hanem azok családtagjai is veszélyeztetettnek számítanak. A finom azbesztszálak a ruhára tapadva ugyanis később gyakorlatilag a környezetben bárkinél kiválthatják a betegséget. Tény azonban, hogy évente háromezren vesztik életüket ezen anyag káros hatásainak következtében.

A felelősök között pedig klímagyártók, építőipari kivitelezők és alapanyaggyártók, fék- és kuplunggyárak, vegyipari konszernek, valamint hajógyártók egyaránt találhatók. A kérdés komolyságára két szakértői adat világít rá: Amerikában eddig hatvan cég jelentett csődöt az azbesztperekből eredő kötelezettségei miatt, az amerikai és az európai kártérítések együttes végösszege pedig meghaladhatja a 200 milliárd dollárt. A kötelezettségek felerészben terhelik Amerikát, felerészben pedig az ázsiai és az európai térséget. Ezen kifizetések súlya alatt a patinás londoni Lloyd's is már majdnem megrogyott, az Allianz pedig amerikai leányvállalatának, a Firemen's Fundnak hasonló okból volt kénytelen külön tőkejuttatásról gondoskodni.

A jelek szerint Európában is egyre nagyobb számban és perértékkel kezdeményeznek azbesztpereket. Németországban tavaly 931-en hunytak el az azbeszttel összefüggésbe hozott betegségekben, a kezelés éves költsége negyedmilliárd euró, amely a pereknek is alapját jelenti. Tapasztalatok szerint a nyertes pereken felbuzdulva egyre többen fordulnak visszamenőleg is bírósághoz, szakértők csak Amerikában a felperesek számának 2,5 millióra növekedésével számolnak.

Magyarországon ez idáig még nem indult azbesztper. Az azbeszt előállítása, feldolgozása nálunk már nem engedélyezett. Korábban több iparág (textil-, építőanyag-, gumi-, hajó- és járműgyártás) használta fel ezt az egészségre káros anyagot. A tiltás jó néhány iparág tevékenységét alakította át. A régebben épült épületek azonban még tartalmazhatnak azbesztet, ezért azok bontását csak különleges eljárási szabályok mellett lehet végezni. Ha a vállalkozó tudomására jut, hogy az épület azbeszttartalmú, úgy részletes bontási utasítást kell készítenie, melyet az ÁNTSZ területi szervével kell egyeztetni. Magyarországon tizenhat cég foglalkozik azbeszthulladék gyűjtésével, illetve megsemmisítésével.