A magyar élelmiszer-ipari cégek egyelőre nem számolnak azzal, hogy az amerikai-német ellentétek kiéleződése miatt látványosan nőhetne amerikai vagy nyugat-európai exportjuk. Semmi jel nem mutat arra, hogy bárhol nagyobb igény jelentkezne a húsárukra - vélekedett Bihari Vilmos, a Pick Szeged Rt. vezérigazgatója. Az USA-beli készáruexportjuk mindössze mintegy 100 tonna, amely száz százalékban minőségi szalámi, vagyis tömegárú kivitele szóba sem jöhetett. Drasztikusan visszaesett a Pápai Hús Rt. amerikai értékesítése is, de ez a folyamat egyelőre nem fordult meg - mondta Móczár István, a Pápai Hús Rt. vezérigazgatója. Az oda exportált termékekből, sonka- és lapockafélékből az USA 95-96 százalékban önellátó, s ha bármerre mozdul a piac, ugrásra készen áll számára a közeli Kanada, amely alaposan felfejlesztette a sertésvertikumot. Ilyen arányok mellett az sem várható, hogy az Egyesült Államok európai beszerzései miatt tőlünk esetleg több húst és hústerméket kérnének a tizenötök.

A több száz tonna konzervet, elsősorban savanyúságot és lecsós termékeket szállító Nagykőrösi Konzervgyár Rt. rétegigények kielégítésére exportál az USA-ba - mondta Csernus Tamás vezérigazgató. Mivel az új "konzervévre" csak ezután kötik a szállítási szerződéseket, különös figyelemmel kísérik, ha akár az unióba, akár a tengerentúlra több árura lenne szükség.

"A német kormány ellentétes álláspontja miatt az Egyesült Államokban a német vállalatokat érő diszpreferencia inkább népi megnyilvánulásnak tekinthető, semmiképp sem hivatalos álláspont. A magyar kormány mostani kiállásának hosszú távon biztosan lesz jelentősége. Az amerikai befektetők körében az ország fogadtatása határozottan kedvező" - fogalmazott Hegedűs A. Péter, a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke. "Az Európában állomásozó amerikai katonák ellátásában magyar cégek ugyan nem tudtak még részt venni, de közvetetten minden bizonnyal élvezik ennek előnyét" - tette hozzá.

Amennyiben az amerikai-német ellentétek nemcsak a politikában, hanem a gazdaságban is éreztetik hatásukat, az elmélyítheti a recessziót. Ez esetben előfordulhat, hogy még kevesebb rendelés jut majd a magyar gép-

ipari cégeknek, mivel a német vállalatok inkább a hazai beszállítókat választják - hangsúlyozta Farkas István, a Magyar Gépgyártók Országos Szövetségének (Magosz) főtitkára. Az ágazat termelésének 88 százaléka megy exportra, a kivitel kilencven százaléka az unió országaiba kerül, s azon belül Németország fő felvevőpiacnak számít. (HÉ-FI-MDE)