Az erős forint következtében gazdaságtalanabbá vált export miatt erre az évre is vissza kell fogni a hűtőipari nyersanyagok, a zöldség- és gyümölcsfélék termelését - mondta lapunknak Nagy András, a nagyrédei Szőlőskert Borászati és Hűtőipari Rt. elnök-igazgatója.

Ez nemcsak a gazdaság termelését érinti, hanem a gyorsfagyasztott áruk alapanyagát beszállító, a társaság által integrált mintegy 1800 őstermelőt, illetve más gazdálkodókat is.

Az előző évi 4660-nal szemben mindössze 3400 tonnányi gyorsfagyasztott áru előállítására vállalkozott a társaság 2002-ben. A cég a gyorsfagyasztott termékeinek mintegy 55 százalékát exportálta, de a külföldi vevőkkel korábban kialkudott áron már nem tudott emelni.

A Szőlőskert Rt. borüzletága az értékesítés mennyiségi oldalát tekintve jó évet zárhatott. A cégnek - számos más bortermelővel ellentétben - tavaly ősszel nem támadtak tárolási gondjai, mert a 2001-es borait a 2002. év végéig mind el tudta adni. Tavaly az előző évinél 10 százalékkal több, összesen 73 ezer hektoliter bort értékesített a cég külföldön, döntően Német-, Finnországban, Angliában, Japánban, és új piaca lett Olaszország.

Ám az a furcsa helyzet állt elő, hogy miközben a jó minőségű borok eladásának mennyiségét növelve, piaci pozícióit az exportban is javította, a társasági árbevétele csaknem 240 millió forinttal lett kevesebb az előző évinél.

Nagy András elnök számításai szerint ugyanis az erős forint miatt a hűtőipari áruknál 145 millió forintos, a boroknál 78 milliós exportárbevétel-kiesést szenvedett el a társaság. Az előző évekhez képest további milliókkal kevesebbel számolhatott a cég, mivel tavaly januártól mind a gyorsfagyasztott áruktól, mind a boroktól megvonták az exporttámogatást.