Megdöbbentő táblázatot tett közzé a minap a Daily Telegraph című brit lap. Eszerint számos szigetországbeli ingatlan értéke megnégyszereződött az elmúlt két évtizedben. A tendencia az angol jegybank vezetőit is beavatkozásra késztette, de a jelek szerint hiába csökkentette az irányadó kamatlábat, a piac nem reagált, és vélhetően nem is fog - állítja több szakértő.

Húsz éve egy átlagos brit házat 29,9 ezer fontért lehetett megszerezni, ma bő 121 ezerért. A legnagyobb ugrást a Londont övező grófságokban rögzítették, de Skóciában is 158 százalékos az emelkedés.

A két végpont a Surreyben található Esher és a Wales déli részén lévő Abertillery. Előbbiben az 1988-as 195 ezerről 416 ezer fontra, utóbbiban 18 ezerről 38 ezerre nőtt az ingatlan értéke.

Az egyébként nem túl dinamikusan fejlődő Northampton grófságban is negyvenszázalékos drágulást észleltek, az észak-skóciai vidékeken pedig 56 százalékost. Nagy-Britanniában 1983-ban a házak 59 százaléka volt magánkézben (12,9 millió ingatlan), ma 70 százalék (17,1 millió). A jelzálog kamata 9 százalékos átlagot mutatott húsz év alatt, a csúcs 1990-ben volt 15,5 százalékkal, jelenleg 5,75 százalék.

Ám a szakemberek felhívják a figyelmet néhány közép- és hosszú távú hatásra: London tömegközlekedési hálózata ugyanis igencsak elavult, ami az amúgy kedvező fekvésű ingatlanok esetén is számos váratlan kényelmetlenséget vethet föl, másfelől viszont az ilyen infrastrukturális fejlesztések igen vonzó lehetőséget kínálnak a befektetők számára is. A Victoria, a Kings Cross és a Paddington körül folyó fejlesztések is ezt a felvetést látszanak igazolni.