A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében meghirdetett európai technológiai felzárkóztatási beruházási hitelprogramból 40 milliárdot különítettek el a kis- és középvállalkozóknak - mondta lapunknak Kassai Róbert, az Iposz alelnöke. Nem értik ugyanakkor, hogy miért zárták ki ebből a 467 ezer egyéni vállalkozót, hiszen az ő EU-s felkészítésük ugyanolyan fontos, mint a többi vállalkozóé.

Kassai Róbert bízik benne, hogy rövidesen az egyéni vállalkozók is hozzájuthatnak a hitelhez, Csillag István gazdasági és közlekedési minisztertől ugyanis ígéretet kaptak arra, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) haladéktalanul intézkedik ennek érdekében. A 40 milliárdos beruházási hitelprogram feltételeit az MFB, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium dolgozta ki. A konstrukciót áprilistól indította el a Konzumbank, s ügyfél-tájékoztatója szerint a kedvezményes, hosszú távú, tízmillió forintos hitellehetőségből az egyéni vállalkozói kör nem részesülhet. Ezt a korlátozást az Iposz rendkívül hátrányos megkülönböztetésnek, valamint a kormányzati szándékkal és az európai kisvállalkozói chartával ellentétesnek tartja. Kassai Róbert szerint a kizárással a 467 ezer egyéni vállalkozó felzárkózási esélyeit rontják, ezért az Iposz a gazdasági tárcához fordult, kérve a konstrukció megváltoztatását. Ha erre sor kerül, akkor egy éven belül legalább három-hétezer egyéni vállalkozó élne az új lehetőséggel.

Az Iposz úgy véli, hogy támogatni kellene a pályázatok írását is, hiszen a kisvállalkozások nem ismerik az EU-s pályázatok nyelvét. Példaként említi, hogy egy 150 millió forintos projekt pályázatának megírásáért annak 35-40 százalékát is elkérik. A projektek előfinanszírozásában is részt kellene venni az államnak, a kifizetéseket pedig fel kellene gyorsítani. Kassai Róbert elmondta, hogy támogatás hiányában még mindig nem indulhatott el a Mikrovállalkozások felkészítése az uniós belépésre címet viselő projekt. Ennek keretében az Iposz kérdőíves módszerrel mérné fel a kiválasztott húsz (többnyire telephelyengedélyhez kötött, ipari jellegű) szakmában, hogy a hazai mikrovállalkozások mennyire felelnek meg az EU követelményeinek, előírásainak. Az alelnök elmondta, hogy a gazdasági tárca az előző kormány idején még 120 millió forint támogatást ígért a felméréshez, a mostani csak 80 milliót, ám a támogatást a sokadszor átírt pályázat ellenére máig nem kapta meg az Iposz. (MK)