Közel negyven hazai vállalat érdeklődik az iraki újjáépítés iránt. A hazai lelkesedés kapcsán óvatosságra inthet a tény, hogy az érintett magyar cégek névsorát az amerikai külügyminiszter a napokban csak átvette Kovács László külügyminisztertől, de kötelezettséget nem vállalt semmire - hívta fel a figyelmet Miklóssy Ferenc, az MKIK magyar-arab tagozatának elnöke. Magyarország még nem is kapott hivatalos felkérést az iraki újjáépítésben való részvételre.

Vélhetőleg a Külügyminisztériuméhoz hasonló vállalati kört fed le a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium névsora, vagyis abban főként a távközlésben, az egészségügyben, az építő- és az energiaiparban, a mezőgazdaságban és az oktatásban érdekelt, iraki referenciákkal rendelkező és többletvállalásokra alkalmas vállalatok szerepelnek. Csillag István gazdasági miniszter az MTI-nek az újjáépítés területein belül kiemelte az olajberendezések helyreállítását, az erőműépítést és a távvezetékek helyrehozatalát. A minisztérium fogadja a cégek érdeklődését, de maga is keresi a megfelelő referenciával rendelkező társaságokat.

A cégeknek a munkát koordináló USAID honlapjáról letöltött regisztrációs lapot kell kitölteni, illetve az abban foglaltaknak megfelelni. Miklóssy Ferenc nem fűzött sok reményt ahhoz, hogy magyar társaságok részt vehessenek az iraki újjáépítésben. Szerinte inkább szenzációról, mint valós lehetőségről van szó. Tény viszont, hogy a valamely építőipari megbízásra mindenképpen esélyes amerikai Bechtel céggel a Vegyépszer üzleti kapcsolatban áll, ennek alapján tehát remélhet megrendelést. A társaságnál érdeklődésünkkor éppen az iraki újjáépítés kapcsán tartottak vezérigazgatói értekezletet, így egyelőre nem értünk el nyilatkozót.

Más forrásból arra emlékeztettek: még Iraknak Magyarországgal szemben fennálló, 153 millió dolláros adósságának rendezése is várat magára. Rámutattak, hogy míg a magyarok üzleti megbízásokhoz szeretnének jutni, az amerikai szervezet szívesebben fogadja a jótékonysági jellegű megkereséseket. A térségünk számára fontos alvállalkozói megbízások csak a torta vékonyabb szeletei.