A balatoni idegenforgalomhoz és részben a mezőgazdasághoz kapcsolódó munkák bővülésének köszönhetően Somogy megyében számottevő az idényfoglalkoztatás; a nyár végére várhatóan 3-3,5 ezerrel nő a foglalkoztatottak száma.

Az Ezüstpart Szálloda és Konferencia-központ több létesítménye június-augusztusban 130-150 főt alkalmaz határozott időre szóló munkaviszony keretében. A siófoki Hotel Aranypart azonban egész évben teljes kapacitással működik, így az alkalmazottak létszáma nem mutat szezonális ingadozást - mondta Konkoly Józsefné szállodaigazgató.

Jelentős számú idénymunkást foglalkoztat viszont a siófoki Zöldfok Rt. Az üzleti terv szerint az idei évben az átlagos létszám 323 fő lesz, de a foglalkoztatás év közben ingadozást mutat. Az áprilisban elkezdődött felvételeket követően mintegy 30-40 fővel bővült a fizikai munkát vállalók száma, akikkel szeptember végéig kötöttünk munkaszerződést - tájékoztatott Béres Józsefné. A településgazdálkodási és kommunális vállalat hr-irodavezetője elmondta, hogy július 1-jétől a Kertfok Kft. veszi át a kertészeti tevékenységet. A létszámkiszervezés - amely 60 főt érint - célja a profiltisztítás, ugyanis a Zöldfok Rt. a továbbiakban kizárólag hulladékgazdálkodással kíván foglalkozni. A 2004. január 1-től életbe lépő hulladékgazdálkodási törvénynek megfelelően szakképzett munkaerőre van szükség. A munkavállalók beiskolázása megtörtént, képzésük a Pécsi Regionális Munkaerő-fejlesztő és Képző Központtal való együttműködés keretében valósul meg. Ennek forrását 50 százalékban a Somogy Megyei Munkaügyi Központ biztosítja, egy része a szakképzési alapból, illetve saját erőből származik - tette hozzá Béres Józsefné.

Hasonló profilú cégektől vett át - jobb feltételekkel - munkavállalókat a kaposvári Klíma-Vill Kft. Ez nem jelentette új munkahelyek létrehozását, de jelentős létszámnövekedést eredményezett a cégnél: a tavalyi 338-ról 667 főre nőtt az alkalmazottak száma - mondta Jelinek István munkaügyi feladatokat ellátó vezető.

Az elmúlt időszakban nem volt jelentősebb létszámváltozás a barcsi Dráva Tej Kft.-nél, és a közeljövőben sem áll szándékunkban változtatni a jelenleg 230 főt foglalkoztató vállalatnál - tudatta Lempel Tibor gazdasági igazgató. Ugyanakkor június 1-jén 89 fő állása szűnt meg a Nagyatádi Konzervgyár Kft.-nél. Kósi András ügyvezető igazgató szerint az értékesítési lehetőségeik nem romlottak, de racionalizáló létszámleépítésre volt szükség a cégnél.

Somogy megyében májusban csökkent a regisztrált munkanélküliek száma az előző hónaphoz képest, május végén 16 ezer fő szerepelt a nyilvántartásban. Ez 7,5 százalékkal kevesebb az egy hónappal korábbi adatnál, de 4,1 százalékkal meghaladja a tavaly májusi adatot. A munkaerő-piaci előrejelzések alapján a harmadik negyedév végéig a foglalkoztatási helyzet javulására számítunk az idényfoglalkoztatás bővülése, valamint a mezőgazdasági és építőipari munkák növekedése miatt - mondta Tarrné Törzsök Piroska, a Somogy Megyei Munkaügyi Központ (SMMK) igazgatója.

Szerinte az országosnál roszszabb megyei foglalkoztatási helyzetnek több oka van. Az összes működő vállalkozáson belül a foglalkoztatásban jelentősebb szerepet játszó társas vállalkozások aránya a megyében csak 30 százalék, szemben az országos 40 százalékkal. Probléma továbbá, hogy az egy lakosra jutó beruházási teljesítmény értéke 2002-ben csak az országos átlag fele volt. Az utóbbi időszakban történt növekedés ellenére a gazdasági aktivitási arány 49,9 százalék volt 2002 végén, ami közel 4 százalékponttal alacsonyabb az országosnál.

Az előző hónapban a megye mindegyik térségében csökkent a munkanélküliség, viszont a területi különbségek növekedtek: lényegesen rosszabb a munkaerő-piaci helyzet a barcsi, a nagyatádi, a csurgói és a tabi térségben.