Az Albacomp Rt. továbbra is elérhetőnek tartja azt a célkitűzését, mely szerint a magyarországi noteszgépek piacán az idén 4 százalékos részesedést szerezne - mondta Deme Csaba kereskedelmi vezérigazgató-helyettes. A társaság három hónappal ezelőtt indította el saját összeszerelésű noteszgépeinek forgalmazását, és eddig mintegy 350 számítógépet adott el. Becslések szerint 2003-ban Magyarországon öszszesen 50 ezer hordozható számítógépet értékesítenek. Az Albacomp az idei kétezer darabos forgalom után 2004-ben megduplázná piaci részesedését.

Az International Data Corporation (IDC) felmérése szerint a hordozható számítógépek magyar piacának döntő részét az elmúlt 12 hónapban öt társaság tartotta a kezében. A Hewlett-Packard az összesített eladások valamivel több mint 30 százalékát tudhatja magáénak, a Fujitsu-Siemensnek körülbelül 15, az IBM-nek, a Toshibának és az Acernek pedig egyaránt 10-10 százalék körüli részesedése van. Ebben a helyzetben jelent meg az Albacomp saját termékével, és terveinek teljesülésével 2004 végére zárkózhat fel az élbolyhoz.

A noteszgépeken belül olyan számítógépeket dobnak piacra, melyek külön kiegészítők nélkül csatlakozhatnak a helyi mobil adatátviteli hálózatokhoz. Az ilyen, angol elnevezése alapján WLAN-ként rövidített hálózatok világszerte gomba módra szaporodnak. Magyarországon például a Ferihegyi repülőtéren működik ilyen, de gyors, szélessávú internetszolgáltatáshoz számos olyan vidéki kistelepülésen is használják, ahol más technológia jelenleg nem érhető el. A társaság arra számít, hogy noteszgépeladásain belül ezek az eszközök körülbelül 10 százalékot fognak képviselni.

Az IDC előrejelzése szerint a WLAN-hálózatok száma a következő öt esztendőben átlagosan évi 57 százalékkal fog emelkedni. A kereskedelmi szolgáltatást világszerte igénybe vevők tábora ugyanezen időszak alatt 25 millióra gyarapodhat. A technológia fejlődésének első szakaszában a kis helyi hálózatok száma nő gyorsan, néhány éven belül viszont a piaci szereplők közötti megegyezéseknek köszönhetően az egyes előfizetők várhatóan barangolni is tudnak világszerte a WLAN-helyek között. (TZ)