A jelenlegi 12 százalékosról 15-re emelt áfakulcs bevezetése helyett egy újabb módosító javaslat kerülhet előtérbe. Ennek értelmében az előfizetésben terjesztett sajtótermékek 5 százalékos általános forgalmi adó alá kerülnének, míg az újságosstandokon megvásárolható lapok a 15 százalékos áfakulcs alá tartoznának. Az Európai Unióban jelenleg Finnországban létezik ehhez hasonló, megosztott adózási gyakorlat. Szabó György, a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) elnöke hangsúlyozta: ezt a megoldást csak átmenetinek fogadná el az MLE.

Szabó György elmondta: a magyar kiadók árbevétele közvetlenül a lapkiadásból évi 70 milliárd forintra tehető. Az előfizetésekből származó árbevétel 20 milliárd forint, míg az utcai árusításból 50 milliárd folyik be. Amennyiben a jelenlegi 12 százalékos áfakulcsról az 5 százalékos forgalmi adó alá kerülnek az előfizetésben terjesztett lapok, úgy 1,4-1,5 milliárdot takaríthatnak meg a kiadók, míg az éves szinten 50 milliárd forintos árbevételt hozó lapárusítást érintő háromszázalékos emeléssel viszont 1,5 milliárd forintot veszíthetnek, azaz nagyjából nullszaldót eredményez a módosítás.

A lapkiadók elfogadhatatlannak tartják a kormány eredeti terveit, amely szerint, miközben a 0 kulcsos áfát felváltja az 5 százalékos általános forgalmi adó, a lapokra 12 százalékos kulcs helyett a 15 százalékos vonatkozzon. A kulcs 12-ről 15 százalékra való felemelése miatt 2 milliárd forint pluszáfát kellene befizetniük.

A kiadók éves szinten 110 milliárd forint árbevételre tesznek szert, ebből az említett 70 milliárd származik közvetlenül a lapkiadásból, 40 milliárd pedig a hirdetési árbevételekből. (SK)