Az Európai Unió féléves olasz elnöksége alkalmából a magyarországi Olasz Kultúrintézet több hónapon át tartó programsorozatban állítja a figyelem középpontjába az ország művészetét. Az intézet célja, hogy ez alatt a fél év alatt - kihasználva az Olaszországra irányuló fokozott figyelmet - minél többet mutasson be az ország művészetéből, s szorosabbá fonja a magyar-olasz kapcsolatokat.

Ez utóbbi célkitűzés jegyében jött létre a szeptember 17-én megnyitott Olasz könyv és magyar kultúra a hetvenes évektől napjainkig című kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol most az utóbbi harminc év összes olaszról magyarra fordított könyve megtekinthető. A másik jelentős tárlat, amely az olasz évad keretében nyílt meg tegnap az Olasz Kultúrintézet kiállítótermében, szintén a könyvek szerelmeseit kényezteti, hiszen az Ahol az írott emlékezet dokumentumait őrzik, bemutatják és tanulmányozzák című kiállítás az olaszországi nyilvános könyvtárak történelmét és felépítését mutatja be.

Míg a szeptember a könyvé, addig az október a nyelv hónapja lesz. Október 20-a és 25-e között Az olasz nyelv hete a világban című programsorozat keretében előadásokon, felolvasóesteken kerülhetünk közelebb az olasz nyelvhez. A képzőművészet kedvelőit október 9-étől várja a Szépművészeti Múzeum Settecento Budapesten című tárlata, amelynek külön érdekessége, hogy bár az olasz kulturális évad hívta életre, a későbbiekben a múzeum állandó kiállítása lesz. Október 30-án a genovai Ifjúsági Filharmonikus Zenekar ad hangversenyt az Olasz Kultúrintézetben, de aki lemaradna róla, annak sem kell kétségbe esnie, mert január 1-jén újévi koncert keretében ismét fellépnek a genovai muzsikusok Budapesten.

Természetesen a filmek szerelmeseinek is kínál az olasz évad programokat: szeptember közepétől minden héten vetítést tartanak a Velencei Filmfesztivál újdonságaiból, a vetítések helyszíne szintén a budapesti Olasz Kultúrintézet.