A MÁV Rt. többségi tulajdonában lévő BILK Kombiterminál Rt. 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a Waberer's csoporthoz tartozó Vámkapu Rt.-ben. A szerződést az érdekelt cégek vezetői tegnap írták alá, a vételárat nem hozták nyilvánosságra.

Kiss Gyula, a BILK Kombiterminál Rt. vezérigazgatója a tegnapi tájékoztatón hangsúlyozta, hogy az uniós csatlakozást követően Budapesten a vámszolgálati helyek jelentős csökkenése várható, így a BILK szerepe is felértékelődik. A BILK Kombiterminál Rt. számára az akvizíció azzal az előnnyel jár, hogy üzleti partnerei részére

saját érdekeltségén keresztül komplexebb szolgáltatást tud nyújtani. Kiemelte, hogy a tulajdonrész vásárlása példázza a MÁV Rt. árufuvarozási üzletágának új üzletpolitikai törekvéseit, miszerint hosszú távú stratégiai együttműködésekkel kívánja megerősíteni piaci pozícióját az erősödő piaci versenyben. Az előzményekhez tartozik, hogy az elmúlt év végén a Vámkapu Rt. lehetőséget kapott arra, hogy a BILK Kombiterminálban a MÁV megbízásából vámügynöki irodát nyisson. A Budapesti Intermodális Központ Közép-Európa legnagyobb logisztikai központja, a 25 milliárd forintos projektet uniós támogatásokból és hitelekből, állami forrásból és vállalkozói tőke bevonásával valósították meg. A BILK fejlesztésére két vegyesvállalat alakult, s mindkettőben van érdekeltsége a MÁV Rt.-nek és a Volán Tefunak is. (HÉ)