A francia-német Aventis gyógyszeróriás tegnap visszautasította a nála kisebb, francia Sanofi-Synthélabo 48,5 milliárd eurós vételi ajánlatát tanácsadói, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Rothschild javaslatára. A Financial Times szerint elégedetlen a legutóbbi záróáránál csak 3,6 százalékkal nagyobb részvényenkénti prémiummal.

Ha sor kerül a fúzióra, Magyarországon a Sanofi-tulajdonú Chinoinhoz kerül az Aventis kereskedő és marketing kft.-je. "Ám még több hónapnyi tárgyalás, alkudozás választja el a két céget az esetleges összevonástól, de tőzsdei és más tulajdonosszerkezeti változásoknak is meg kell történniük" - válaszolt lapunknak Orosz Jenő, a Sanofi-Synthélabo tulajdonában lévő Chinoin Rt. kommunikációs igazgatója. Szerinte leghamarabb a tavasszal várható ezzel kapcsolatos fejlemény Magyarországon, ahol a Sanofi a 95 éves Chinoin gyógyszergyárral, míg az Aventis egy értékesítő és marketing kft.-vel van jelen.

A Sanofinak erősek a magyarországi pozíciói. Mint annak idején beszámoltunk róla, tavaly indított hétmilliárd fo-rintos beruházást a borsodi Csanyik-völgyben, előzőleg pedig Veresegyházon adott át egy gyárat. Évente több mint 140 millió egységet gyárt Magyarországon. A francia társaság 1990-ben vette meg a Chinoin 40 százalékát, tulajdonrészét azóta közel 100 százalékosra növelte.

Az Aventis várható bekebelezésének terve - mint beszámoltunk - vasárnap látott napvilágot. Az ügylet révén a világ harmadik legnagyobb gyógyszergyára jönne létre évi 25 milliárd eurós forgalommal és több mint 100 ezer foglalkoztatottal. Előtte a GlaxoSmithKline, a rangsorban pedig első helyen a Pfizer állna. Az egyesülés szinergiahatásaként 1,6 milliárd eurónyi megtakarítás várható.

Az Aventisre vonatkozó ajánlatát a Sanofi a második negyedévben kívánja teljessé tenni. A hírek szerint azt tervezi, hogy kiszáll a trombózisellenes Arixtra és Fraziparine gyógyszer gyártásában lévő érdekeltségéből, feltételezvén, hogy ezt a versenyhatóságok egyébként is elvárnák.