Az SAP a jövőben európai szinten központosítja adminisztrációs jellegű feladatait, ide sorolható a számlázás, a könyvelés, személyzeti munka stb. Az üzleti szoftverek piacának meghatározó cége hatékonyságjavító lépésnek szánja az ez irányú átszervezést. Ennek kapcsán lapunk kérdésére Vahl Tamás, a német cég itteni leányvállalatának vezetője elmondta, hogy már lobbiznak azért, hogy az említett európai szintű szolgáltatások közül valamelyik Magyarországra kerülhessen. Hozzátette: ennek nagyobb az esélye az SAP-nál, mint a kihelyezett szoftverfejlesztésnek. A nagyvállalat ugyanis az utóbbi tevékenységet egyelőre főként Németországban folytatja, de a stratégiai tervekben a későbbiekben is inkább a nagy fejlesztői piacok, India, Kína, Oroszország jöhetnek szóba.

A múlt évet értékelő tegnapi tájékoztatóján Vahl Tamás kiemelte, az SAP Hungary Kft. a kedvezőtlen piaci fejlemények miatt forgalmát nem, legfeljebb hatékonyságát tudta növelni. Árbevétele 3 százalékkal csökkent, üzemi eredménye azonban 140 százalékkal javult. Ehhez elegendő volt a belső tartalékok feltárása, nem kellett létszámot csökkenteni.

Az üzleti szoftverek hazai piacából 50 százalékkal részesedő cég vezetése szerint a magyar informatikai piacon még az idén sem lehet fellendülésre számítani, legfeljebb az év vége felé. Így 2004-re jó esetben a tavalyi eredmények ismételhetők meg - tette hozzá Vahl Tamás. Az integrált vállalatirányítási rendszerek piacán a versenytársakhoz hasonlóan az SAP is a kis- és középvállalatokat kívánja megcélozni, ehhez új terméket fejlesztett ki. Az SAP Hungary bevételének legnagyobb részét ma már a tanácsadási tevékenység adja, 33 százaléka jön a korábban eladott szoftverek utánkövetési díjából, s a fennmaradó 27 százalék származik az új szoftverlicencek értékesítéséből.