Az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) megtalálható baromfi-influenza elleni oltóanyaghoz kifejlesztett törzs a

Vietnamban tavaly év végén ismét felbukkant, illetve a 2001-ben Európában jelentkezett vírus ellen is - tájékoztatta lapunknkat Jankovics István, az oltóanyaggyártásra szakosodott Omninvest Kft. minőségbiztosítási igazgatója. A kórokozó az influenza A vírus egyik altípusa. A vietnami altípus, a H5N1 először 1997-ben jelentkezett, s már abban az évben átterjedt az emberre is. Tizennyolc esetet mutattak ki, abból hat végződött halállal. Emberről emberre azonban nem terjed, ahogyan az európai s egyébként enyhébb lefolyású H7N7 altípus sem.

A mostani vietnami baromfijárvány már 6-8 ázsiai országra terjedt át. Vírusa eddig öt esetben fertőzött meg embert, és mind az öten meg is haltak. A WHO szakértőket küldött Vietnamba, ahol 3-5 laboratóriumot is felállított a helyzet elemzésére. A szervezet jogosult deklarálni, hogy kell-e világméretű járványtól tartani, és kell-e ellene oltóanyagot előállítani. Ennek az elvi lehetősége fennáll, de minimális, amíg a vírus emberről emberre nem terjed át.

Az Omninvest Kft. szükség esetén tíz hét alatt képes legyártani az ország lakossága több mint felének beoltásához szükséges mennyiségű oltóanyagot. Mint az ország egyetlen ilyen profilú vállalatát, eredetileg is úgy hozták létre, hogy úgynevezett hidegkapa-citása bármikor bevethető legyen nagy mennyiségű vakcina előállítására - emlékeztetett Jankovics István. (BHL)