A tavalyi évhez hasonlóan az idén ismételten Bill Gates, a Microsoft tulajdonos-elnöke bizonyult a világ "legelismertebb" vállalati vezetőjének a Financial Times (FT) és PricewaterhouseCoopers (PwC) felmérése szerint. A világméretű vizsgálódás során 20 ország összesen 903 vállalati vezetőjét faggatták, mely vállalatokat és természetesen mely vállalati vezetőket érdemesítik a kitüntető címre.

Bill Gatesnek 1998-tól, négy éven keresztül meg kellett elégednie a második helyezéssel, és csak azt követően foglalhatta el a dobogó első helyét, hogy az azt mintegy monopolizáló General Electric-vezér, Jack Welsh posztjáról két évvel ezelőtt leköszönt. A Microsoft és a GE vállalati pozícióját, a toplistán elfoglalt helyét ugyanakkor nem érintette a vezetők helycseréje, hiszen a GE az idén is, hasonlóan az elmúlt hat évhez, az első helyen szerepel.

A Microsoft-vezér két éve birtokolt első helyezése az elemzők szerint annak tudható be, hogy Bill Gates hosszú távra is képes volt előre látni az it-szektor fejlődési irányait, és ezt a képességét értékelte nagyra a felmérés során megkérdezett több száz vállalati vezető. Jack Welsh GE-vezér idei harmadik helyezését az elemzők azzal magyarázzák, hogy a két éve nyugdíjba vonult veterán vezető olyan vállalati rendszert hagyott hátra, amely gyakorlatilag a mai napig meghatározza a GE által követett és követendő irányt.

A tavalyi ötödik helyezett Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetői csoport vezérigazgatója az idén a második helyre ugrott előre. Az FT szerint a szavazataikat leadó cégvezetők Buffett konzervatív befektetői elveit értékelték nagyra, azt, hogy az üzletember szkeptikusan viszonyult a "dotcom" világa által kínált befektetési lehetőségekhez.

A tíz legelismertebb vállalati vezető között csupán egyetlen hölgy található, a Hewlett-Packard vezérigazgatója. Carly Florina elsősorban a Compaqkal történt sikeres egyesülés levezénylése miatt érdemelte ki kollégái elismerését.