A Praktiker az idén mintegy 1500-1500 négyzetméterrel bővíti pécsi és miskolci áruházát, öszszesen csaknem 1 milliárd forintos beruházás keretében - közölte a láncot működtető Praktiker Építési és Barkácspiacok Kft. Mindkét áruházban kialakítanak egy teljes kínálatú kerti centrumot, így a két egység eladótere harmadával bővül. Az átalakítást áprilisban fejezik be. Az áruházlánc nemrégiben lapunknak megerősítette, hogy 2006-ig további három új egységet is nyit Magyarországon. A cégnek jelenleg 14 áruháza van, és több mint 1200 főt foglalkoztat. 2002-ben a társaság bruttó árbevétele 37,1 milliárd forint volt. Az előzetes adatok szerint a cég teljesíti a 2003-ra kitűzött 40 milliárdos éves bevételi tervét. A Praktiker igazgatósága viszont előzőleg lapunkkal közölte: az általuk felkért elemzők szerint hazánk nem olyan erős piac, hogy egy hálózat 20-25 áruházát eltartsa. Ezért a 14 egységű cég megfontolja a bővítést. Mindenesetre a társaság jelenleg is elemzéseket végez, és tárgyalásokat folytat több város vezetőjével az esetleges beruházásokról. Elvileg azt sem zárják ki, hogy a korábbi terveknek megfelelően Békéscsabán is megjelenik a cég, hiszen a vizsgálatok szerint e régióban s főleg a megyeszékhelyen érdemes letelepedni, még akkor is, ha az OBI már felépítette áruházát.

Reiter László, az ezer főt foglalkoztató OBI cég ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a társaság a következő áruházakat Dunaújvárosban és Budapesten (Albertfalván) nyitja. Emellett Tatabányán a mostani kisebb egység helyett egy új, mintegy 8 ezer négyzetméterest is nyit, és tárgyal egy nagykanizsai beruházásról is. A középtávú tervek szerint öt éven belül összesen 25 áruház felett lesz OBI felirat.

Nem szeretne lemaradni a Baumax sem, s ugyancsak lendületes expanziót tervez. Óbudán már megkezdődtek a 14. Baumax áruház építésének előkészületei. Harald Mörtenhummer vezérigazgató elmondta, hogy Kecskeméten a Halasi úton - a volt kádgyár területén - tervezik a következő egység építését, a nyitás májusban várható. A három új komplexum beruházási költsége meghaladja az 5,4 milliárd forintot. A fentiekkel együtt 2006 végéig 20 magyar áruháza lesz az osztrák barkácsláncnak. A magyar barkácspiac negyedik szereplője, a francia Bricostore terveiről annyit tudtunk meg, hogy hatodik egysége az év első felében készül el, s hogy komoly tárgyalásokat folytat Pécsett.