Szinte még vissza sem rázódhattak olvasóink az ünnepek után a dolgos hétköznapokba, amikor Medgyessy Péter máris színt hozott a szürke évkezdésbe; menesztette László Csaba pénzügyminisztert. Talán az időzítés számlájára írható, talán az utód személye nem mozgatta meg olvasóink fantáziáját, de a nem mindennapi eseményre meglepően kevés hozzászólás érkezett.

Ezek mindegyike egyetértett azonban abban, hogy színjáték a miniszter leváltása: a költségvetési hiányért nem csak ő felelős, a megszorítások pedig továbbra is érvényben maradnak. Az utóbbi napokban megjelent cikkek közül a Kevés a magyar diplomás című írás váltotta ki a legnagyobb reakciót. Egy olvasónk szerint lehet, hogy az EU-átlaghoz viszonyítva kevés a diplomás, magyar viszonylatban azonban még sok is. A diploma értéke devalválódott, és elenyészik a kapcsolati tőkéhez képest. A hozzászóló arra is felhívja a figyelmet, hogy míg máshol minimum háromszor többet keres egy diplomás egy fizikai állományúnál, addig itthon ez az arány 30-50 százalék.

Egy egyetemi oktató olvasónk azt írja, hogy a túlképzés az elmúlt öt évben indult meg a felsőoktatási intézményekben, így a közölt összehasonlítás szerinte értelmetlen. A lemaradást ugyanis nem pár év alatt kellene behozni úgy, hogy mindenki felvételt nyer, aki írni és olvasni tud.