Közel húsz magyarországi vállalat képviselői keresik hétfő óta a közel-keleti térség, főként pedig az iraki újjáépítés kínálta üzleti lehetőségeket a holnap záró kuvaiti vásáron. Már a nyitás után nem sokkal sikerrel kecsegtető tárgyalásokról számolt be lapunknak az alumínium építőszerkezeteket gyártó győri Graboplan Kft., az olajiparra szakosodott nagykanizsai Rotary Rt., a távközlési berendezé-seket gyártó és forgalmazó Laserbit Kft., de a rádió- és mobiltelefonos hálózatokhoz antennákat kínáló győri Carant Kft. is. Szerényebb érdeklődéssel, főként a közvetítőnek ajánlkozó kuvaiti, iráni és más cégek jelentkezéséről, az iraki vállalatok vártnál kisebb megjelenéséről tájékoztatott a Magyarországon készülő buszokkal és vasúti jármű-

vekkel kereskedő budapesti Autospare Kft., a high-tech látásjavító eszközöket kínáló kecs-

keméti Tapasztó Optic Kft., az elektronikai berendezéseket gyártó fővárosi Furukawa Kft. és a hűtőházak telepítésére szakosodott sajóbábonyi Kis Installations Kft. illetékese.

Ugyanakkor felmerült: az iraki cégek túl kis számú megjelenése mögött az is állhat, hogy az Irakból a vásárra igyekvők lassan kapják meg a kuvaiti hatóságoktól a beutazási engedélyt.

Érdeklődésünk a vásár második napján történt, de az igazi pezsgés csak ma és holnap várható. Ám már eddig is komoly iraki, szaúdi és emírségekbeli üzleti érdeklődés is mutatkozott a Graboplan Kft. termékei iránt. Olyan térségbeli gyártók keresik a győri társasággal a kapcsolatot, amelyek a kft. termékeivel jól kiegészíthetik saját kínálatukat - válaszolt Prépost Gábor kereskedelmi igazgató. Értékes kuvaiti kapcsolatokra tett szert a Rotary Fúrási Rt. Ezeknek elsősorban majd akkor látja hasznát, ha kiírják az újabb újjáépítési pályázatokat. A cég megoldásaira olyan helyi vállalatok voltak kíváncsiak, amelyek már "bent vannak" Irakban. Kozma János műszaki igazgató szerint persze a vásáron konkrét üzlet nem várható, de úgy érzi, a Rotary nagyon népszerű lett a vásáron a helyi társaságok körében.

Egyelőre csak féloptimistának nevezi magát az Autospare Kft. ügyvezetője, a cége által képviselt szakterületen ugyanis kedden még nem indult be igazán a vásár. Bár Mátyus Zoltán felvette a kapcsolatot térségbeli közvetítőkkel, a konkrét helyi igényeket tolmácsoló iraki cégek részéről nem tapasztalta a várt mozgást.

Elégedettebb a két iraki, több kuvaiti és más közel-keleti kapcsolatra (ígéretes disztribútorokra) szert tett Laserbit Communications Kft. képviselője. Az amerikai tulajdonú cég már jelen van Szaúd-Arábiában és más térségbeli országban is. Kereskedelmi igazgatója, Bonyhádi Dániel mindenképpen hasznosnak ítélte az eseményen való megjelenést, de kis esélyét látja, hogy a szintén kiállító újjáépítési fővállalkozókhoz, az amerikai Bechtel, valamint Brown & Root céghez közelebb jussanak. Hozzájuk továbbra is a honlapjukon történő regisztráción keresztül vezet a - nem sokat ígérő - út.

Kuvaiti, iráni és jordániai nagykereskedőkön, közvetítőkön keresztül remél belépni az iraki piacra a Tapasztó Optic Kft. Bár Tapasztó Zsolt ügyvezető igazgató eddig 10-15 érdeklődővel tárgyalt, de ezek az adott cégeknek csak alacsonyabb beosztású képviselői voltak, vagyis még jócskán nyitott, lesz-e megbeszéléseiből üzlet. Az igazgató sajnálja, hogy a rendezvényen - ahol az egészségügyi termékek iránt egyébként is szerény az érdeklődés - nem jelent meg a terület fővállalkozói megbízását elnyert amerikai cég, amely hírek szerint egyébként is meglévő amerikai cégkapcsolatainak juttatja az iraki és a térségbeli feladatokat.

"A profilja szerint igen széles és területileg is nagy vásáron nem tűnik könnyűnek célirányos partnerekkel találkoznia a Furukawa Kft.-nek" - közölte Bodócs József mérnök, aki a céget képviseli a rendezvényen. Ugyanakkor a Furukawának sem új az arab világ: a térség több országának cégeihez fűzi üzleti viszony, több helyen (az emírségekben és Szaúd-Arábiában) is van saját ügynöke.

Viszonylag kevés az érdeklődő a Kis Installations Kft. termékei iránt is. Kis Pál Tamás külkereskedelmi igazgató szerint eleve kevés iraki üzletember érkezett a vásárra, inkább az ügynöki feladatok ellátására ajánlkozó kuvaiti cégek érdeklődése a jellemző. A kft.-nek vannak ugyan térségbeli üzleti kapcsolatai, de Kis Pál Tamás szerint kérdéses, hogy ezeknek mennyi előnyét látják a legutóbbi fővállalkozói megbízást elnyert Bechtel február 15-e körül kiírandó, alvállalkozói pályázatain.

Viszont napi négy-öt olyan céggel tárgyal a saját fejlesztésű antennákat kínáló Carant Antenna Kft., amelyek kimondottan e társaságot keresik a vásáron. A Caratnak sem új a térség, korábban főleg szaúdi üzletei voltak. Mostani tárgyalásai főként szaúdi, iraki, malajziai, kuvaiti és pakisztáni leendő partnerekkel - például távközlési szolgáltatókkal folynak - válaszolt Bognár József ügyvezető igazgató, aki szerint cégének mindenképpen érdemes volt a vásáron bemutatkoznia. (BHL)