Jelentősen csökkent a szállodák építésére szánt összeg az Egyesült Államokban, mivel a folyamatos terrorveszélyre hivatkozva a befektetők bizonytalanabbak, mint valaha - fogalmaznak Los Angeles-i szakértők. A megszorító intézkedéseket az általános világgazdasági nehézségek is indokolják.

Ezt a tendenciát jelzi, hogy a Park Palace Entertainment Corp. szerencsejáték-óriás vezetése a 475 millió dolláros, a Las Vegas-i Cesars Palace-ba tervezett 29 szintes épület építési munkálatainak elhalasztása mellett döntött.

A világgazdaság lassulása és a terrortámadások a szállodaépítőket akár több hónapos, esetleg féléves kivárásra késztetheti. A megkezdett építkezések azonban tovább folynak, ugyanis ott a halogatás nyilvánvaló veszteségekhez vezetne.

A Reuters által idézett felmérés szerint az utazóközönség egyharmada tervezi, hogy lemond az utazásról, ami számítások szerint az 1991-es Öböl-háború óta először ismét viszszaesést jelentene a szállodák iránti keresletben.

Rövid távon azonban a veszteségek már érezhetők: egyes piacokon 20 százalékkal csökkent a szobafoglalás, így a tengerentúli szállodák többsége költségtakarékossági intézkedéseket vezetett be. Az öt New York-i egységgel rendelkező Apple Core Hotels csak 75 százalékos kihasználtsággal működik, így eddig a személyzet 15 százalékától volt kénytelen megválni. Mivel a szállodáktól alkalmazottakat bérlő éttermek forgalma is viszszaesett, egyes szakértők a személyzet 30-40 százalékos csökkentését jövendölik.

Takarékoskodásra nyílik lehetőség továbbá az energiafelhasználás korlátozásával és a tervezett bővítések halogatásával. A Sheraton és Westin szállókat üzemeltető Starwood Hotels and Resorts Worldwide elodázta a New York-i 1700 szobás Sheraton több millió dolláros felújításának megkezdését és a lánc tervezett bővítését. Elbocsátásokat szintén elképzelhetőnek tartanak. Bár a Marriott International vezetése sem tett még hasonló bejelentést, a létszámcsökkentés lehetősége ott is feszültségeket kelt - állapítja meg a Reuters beszámolója. Ha a tendencia a közeljövőben nem javul, időleges leépítést az MGM Mirage vezető kaszinó- és hotelvállalatnál is elképzelhetőnek tartanak, miután a kihasználtság az események óta 40-60 százalék körül volt.