A szürkés fényekben lepusztult külváros világára emlékeztető díszlet rajzolódik ki. Bejön egy kopott ruhás fickó, kezében partvis. Söpröget egy kicsit, majd csatlakoznak a többiek, és észrevétlenül kezdetét veszi a "partvismuzsika". Suhogás, súrolás, csiszolás, játék a nyelekkel, s máris megszületik a "takarítási zenemű".

A Stomp nevet viselő csapat a zajkeltés mestere. Az együttes 1991-ben alakult Brightonban, az ütőhangszeres Luke Cresswell és a zenész-színész-író Steve McNicholas tízéves együttműködésének eredményeképpen. 1991 és 1994 között a Stomp telt ház előtt játszott világszerte - Barcelonától Sydneyig, Hongkongtól Dublinig.

Az eredeti felállás után 1994-ben mutatkozott be az első amerikai szereposztás a New York-i Orpheumban, egy évre rá pedig két újabb amerikai társulat alakult meg. 1997-ben jött létre Nagy-Britanniában az ötödik Stomp-társulat. Így jelenleg öt, egymástól függetlenül működő társulat ejti ámulatba a világot, tagjaik között zenészek, színészek és táncosok egyaránt megtalálhatók.

Produkciójuk valójában nem nevezhető táncnak, mégis mozdulatokban gazdag. Nem mondható zenés darabnak, mégis ritmussal és dallammal teli. Nem vígjáték, bár helyzetkomikumok sokasága jellemzi, kötött dramaturgiája nincs, mégis van tartalmi íve, s a szereplők között is zajlik egyfajta különös párbeszéd.

A darab különböző karaktereket sorakoztat fel, megtalálható közöttük például a nagyfőnök, a vagány, a tagbaszakadt lezser, a lázadó, valamint - természetesen - a szeretetre és sajnálatra méltó balfácán, akivel mindig kiszúrnak. Egy azonban közös bennük: mindegyikük képes a legképtelenebb tárgyakból ritmust és/vagy dallamot csiholni. Legyen az gumicső, kuka, kanál, műanyag vödör, hordó vagy újságpapír.

Háztartásunkban, mindennapi életünkben tehát ott rejlik a zene - a gyufaskatulyától kezdve a vízzel teli mosogatótálig. Ha pedig az előadás végén engedelmeskedünk a művészek felhívásának, puszta tenyerünkkel is képesek leszünk muzsikát alkotni.

A Stomp először látogat Kelet-Közép-Európába, s máris olyan nagy az érdeklődés, hogy budapesti turnéjuk két délutáni előadással egészül ki.