A Mol Rt.-vel részleges fúziós tárgyalásokat folytató PKN Orlen lengyel olajcég 2006-ig egymilliárd zlotyt kíván benzinkúthálózata fejlesztésére fordítani. A kutak száma ugyan csökken, ám azoktól az eddiginél nagyobb forgalmat vár el a cégvezetés. Az összegből 600 ezer zlotyt szán új kutak építésére, a többit a meglévők felújítására. Eközben működő kútjainak száma 300-zal, 1020-ra csökken. (Most 1319 kútja van.) Néhányat végleg bezárnak, másokat eladnak.

150 kutat érint a rekonstrukciós terv. Ennek során a kijelölt régi létesítményeket bezárják, helyükre más, alkalmasabb helyre újat építenek "Meg kívánjuk védeni 40 százalékos kiskereskedelmi piaci részesedésünket. Egy kutunk átlagos forgalmának évi 2,1 millióról 3,1 millió literre kell nőnie" - közölte Sławomir Golonka, az Orlen elnökhelyettese. Az Orlent a terjeszkedő nagy olajcégek folyamatosan szorongatják az üzemanyagpiacon.

Kétszáz kutat azon 594 közül állítanak le, amelyet a Petrochemia Plock lánccal közösen birtokol az Orlen. E kétszázat nem látja gazdaságosan üzemeltethetőnek. Franchise-rendszerben üzemeltetett kútjainak a számát a mostani 20-ról 200-ra növelné.

A kúthálózat felújítása is kapcsolódik az Orlennél folyó költségcsökkentő programhoz. Ennek során 2005 végéig több száz millió zloty megtakarítását reméli a társaság. A program az egész PKN Orlenre és annak minden költségtípusára kiterjed.

A Lengyelországban feldolgozott olaj kétharmadát és állítják elő az országban készülő üzemanyag kétötödét az Orlen állítja elő. 2003-as várható nettó eredménye meghaladja az egymilliárd zlotyt, ami a 2002. évinek a kétszerese. Ez a vártnál jobban szereplő leányvállalatoknak és vegyesvállalatoknak, valamint az üzemanyagnál elért nagyobb haszonrésnek köszönhető.