A két oldalszárny teljes felújításával és a díszudvar kertépítészeti rekonstrukciójával tavaszszal folytatódik a fehérvár-csurgói Károlyi-kastély 1991 óta tartó helyreállítása.

A kastély főépületét közrefogó két oldalszárnyban a felújítást követően 17 vendégszobát, valamint konyhát és éttermet alakítanak ki, s hozzálátnak a zárt díszudvar rendezéséhez. A becslések szerint minderre az idén mintegy 280 millió forintot költenek, s a munkálatokat 2005 tavaszára fejezik be. "Amennyiben sikerül előteremteni a munkálatok megkezdéséhez szükséges még hiányzó 400 millió forintot, megkezdődhet a kastély főépületének és a volt istállóépületnek a helyreállítása is. Az istálló átalakításával további 40 vendégszoba kialakítására lesz lehetőség" - tette hozzá az alapítvány vezetője.

A Károlyi család - 1884-ben emelt, majd Henrich Koch bécsi építész és Ybl Miklós tervei alapján romantikus stílusban átalakított - vidéki rezidenciájának teljes felújítását példamutatóan együttműködve végzi az állam, a Károlyi József Alapítvány és a 2001-től vagyonkezelőként működő Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Részvénytársaság. A kastély teljes felújítá-sa - az 1991-től tartó munkálatok összessége - várhatóan több mint 1,2 milliárd forintba kerül.

A felújításhoz csaknem félmilliárd forinttal járult hozzá az állam, a többi pénzt pedig pályázatokból, adományokból, illetve bankkölcsönből fedezte, illetve teremti elő az alapítvány és a részvénytársaság.